Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
11. Kalkınma Planı Tanıtım Toplantısı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Himayelerinde Gerçekleştirildi​ ​

Türkiye'yi 2023 hedeflerine taşıyacak 11. Kalkınma Planı'nın tanıtım toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapıldı.

Eklenme Tarihi
22.02.2018
Okunma Sayısı
3463 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

Türkiye'yi 2023 hedeflerine taşıyacak 11. Kalkınma Planı'nın tanıtım toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapıldı.

 

Tanıtım toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kendi geleceğini planlamayan milletlerin başkalarının planlarının parçası olmaya mahkum olduğuna inanıyorum." dedi ve kalkınmayı planlı hale getirmenin önemine vurgu yaptı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 yıllık iktidarları boyunca kalkınma alanında elde ettikleri başarıların cumhuriyet tarihinin kat be kat üzerine çıktığını vurgulayarak, "Bu sonuç milletimize inanmakta, güvenmekte ne kadar haklı olduğumuzun da ispatıdır." dedi.

 

İş gücünün eğitim seviyesini ve verimliliğini yükseltirken sosyal güvenlik şemsiyesinin kapsayıcılığını da artırdıklarını belirten Erdoğan, "Ülkemizde yoksulluğun, gelir adaletsizliğinin tanımı çok değişti. Bugün artık 'yoksul' demek yiyecek, ekmek bulamamak değil, belirli bir refah düzeyinin altında kalmak demektir. Aynı şekilde sağlıklı bir toplum oluşturmak için çocuk ölümlerinin azaltılması ve anne sağlığının iyileştirilmesi başta olmak üzere pek çok temel göstergeyi olumlu yönde geliştirdik." dedi.

 

"Bilindiği gibi Türkiye, bölgemizdeki pek çok ülkeyle kıyaslandığında doğal kaynak zengini değildir." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu gerçeği bilmemiz lazım. Buna karşılık bilgi ve teknolojiyi esas alarak sanayileşme konusunda çok iyi bir sicile sahibiz. Artık dünün tekstil ve tarıma dayalı sanayisinin kısır döngüsünden çıkıp teknoloji yoğun bir sanayiye doğru geçiş yapıyoruz. Orta-yüksek teknolojili ürünler üretebilen bir imalat sanayi alt yapısını büyük ölçüde oluşturmuş durumdayız. Şimdi yüksek teknolojiye dayalı üretimin sanayideki payını artıracak bir atılıma ihtiyacımız var. Tabi bu arada sürdürülebilirlik ilkesini de asla ihmal etmiyoruz." diye konuştu.

 

Bir taraftan sanayileşmenin gerektirdiği enerji yatırımlarını yaparken diğer taraftan da Türkiye'nin kaynaklarını da geliştirmeye çalıştıklarını belirten Erdoğan, "Kişi başına milli gelirimizi 3 bin 500 dolar seviyelerinden 11 bin dolar seviyesine ulaştırmış olmamız gerçekten tarihi bir başarıdır. Buraya durup dururken gelmedik, bir gayretle geldik." dedi. Erdoğan, Türkiye'nin 2002'de 17 milyar liralık kamu yatırımı yaptığını ancak şu anda bu rakamı 7 kat artırarak, 2017'de 128 milyar liraya çıkardıklarını söyledi.

 

Erdoğan 15 yılın özetini yaptı

 

11. Kalkınma Planı Tanıtım Toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 yıllık Ak Parti iktidarının icraatlarını da özetledi. Ulaşımdan, yatırımlara yapılanları anlattı.

 

Erdoğan, özellikle ulaştırma yatırımlarıyla uzakları yakın ettiklerini belirterek, ülkede 79 senede yapılan toplam 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol ağı uzunluğunu, 2002'den sonra 26 bin kilometreye çıkardıklarını söyledi.

 

Erdoğan, 2002'de Türkiye'de bulunmayan Yüksek Hızlı Tren hatlarını, 2017'de bin 213 kilometreye çıkardıklarını ifade ederek, "YHT mi vardı? Yok. Ama şimdi YHT'miz var. Bunlar durup dururken olmadı ki, yan gelip yatsaydık bunlar olmazdı. Ama düşündük, çalıştık, koşturduk, aradık, bulduk, ülkemize getirdik ve bu yatırımları yaptık." açıklamasını yaptı.

 

Şu anda halen inşası süren hatlarla bu rakamın çok yakında iki katına yükseleceğinin altını çizen Erdoğan, 2002'de 26 olan uçuşa açık havalimanı sayısını 55'e çıkardıklarını aktardı. Erdoğan, "Bununla yetinmiyoruz, yeni havalimanının yapımını da şu anda sürdürüyoruz." diye konuştu.

 

2002'de doğalgaz 6 ilde kullanılırken, 2017 sonu itibarıyla 78 ilde doğalgaz erişim imkanı bulunduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Öyle modern ülke, çağdaş ülke lafla olmuyor. Modern ülke böyle olur. Ülkenin her yerini doğalgaz ile donatırsın, modern ülke olursun. Analarımız neler çekti? Benim anam 5 kat apartmanın alt katından kömürü taşır, sadece kömürü taşımakla kalmaz, onun isi, sisi, kirliliği vesaire. Onlarla ne çileler çekerlerdi. Bir odada soba onun dışında başka bir şey yok. Biz bunları yaşadık, böyle yetiştik, böyle geldik. Ama şimdi bakıyorsun doğalgazla hemen düğmeye bas, dairenin tamamı ısınsın, sıcak suyu hepsi gelsin. Modern olmak bu. Öyle lafla modern olmak yok. Yaşam tarzına bunu yansıtmaktır modern olmak. Bunu böyle yaparsan olur." Dedi.

 

Erdoğan: Türkiye rastgele bir ülke değil artık

 

"Türkiye rastgele bir ülke değil artık." ifadesini kullanan Erdoğan, gururla övünülmesi gereken bir diğer alanın da savunma sanayindeki hamleler olduğunun altını çizdi. Erdoğan, Türkiye'nin 2002'de 66 savunma projesini yaklaşık yüzde 20 yerlilik oranıyla yürütürken, 2017'de 600 projeyi yüzde 65'in üzerinde yerlilik oranıyla sürdürür hale geldiği bilgisini verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan; "Hedef yenilikçi, yerli ve milli üretime dayalı güçlü ekonomi" dedi.

 

Hedef dünyanın ilk on ekonomisi arasına girmek

 

Cumhuriyetin kuruluşunun yüzüncü yılında Türkiye ekonomisini dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirmek için 2023 vizyonunu geliştirdiklerini anlatan Erdoğan, "Bugün 2023'e beş kala artık daha uzun soluklu hedefleri benimseme, ortaya koyma aşamasındayız. 2053 ve 2071 vizyonlarını kendimize ufuk çizgisi olarak belirledik. Bu ufka doğru emin adımlarla yürürken, daha ziyade orta vadeli bir planlamayı ifade eden 2033'ü de gündemimize aldık." diye konuştu.

 

Türkiye'nin genç ve dinamik bir nüfusu olduğunu aktaran Erdoğan, bu durumu korumak için sıklıkla "en az üç çocuk" sözünü söylediğini anımsattı. "Genç nüfusumuzun yaşlanmaması, ihtiyar hale gelmemesi lazım" diyen Erdoğan, ekonominin kaynağının insan olduğunu, insan varsa istihdam, yoksa hiç bir şeyin olmayacağını vurguladı. Erdoğan, bu nedenle özellikle doğumlara büyük önem verilmesini istedi.

 

Gençlerin eğitim öğretim kalitesi ve iş gücünün niteliğinin artırılarak, kalkınma seviyesinin gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarmakta kararlı olduklarını kaydeden Erdoğan, dün akşam Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov ile yemek yediğini anımsattı. İvanov'un "Batı bitiyor" ifadesini kullandığını söyleyen Erdoğan, bunun nedenini sorduğunda İvanov'un "Nüfusu bitiyor, onun için. Yaşlı bir nüfus bundan sonra daha bir yere gidemez" dediğini aktardı.

 

11. Kalkınma Planı 2023 hedeflerinin varış noktası olacak

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gelecek beş yıllık süreci kapsayacak ve 2023 hedeflerinin varış noktası olacak 11. Kalkınma Planı dönemini en iyi şekilde değerlendirmek gerektiğinin altını çizdi. Bu dönemde iş yapış biçimlerinden yatırımlara, kamu hizmetlerinden şehirleşmeye kadar atılan her adımda kalitenin birinci öncelik olacağını belirten Erdoğan, "Fiziki alt yapıdan teknolojiye, eğitimden sağlığa, emniyetten adalete ve demokrasimize kadar her alanda ülkemizi bir üst lige çıkarmakta kararlıyız. Bunun için kalkınmanın bizatihi amacı ve aynı zamanda da aracı olan insanımıza yaraşır biçimde çok boyutlu, dinamik ve akıllı planlar yapıyoruz. Geçmiş tecrübelerimizden faydalanarak, toplumumuzun tüm kesimlerinin istek ve ihtiyaçlarına yönelik iddialı ve gerçekçi hedefler oluşturuyoruz. Bu kapsamda 11. Kalkınma Planı döneminde yenilikçi, yerli ve milli üretime dayalı, yüksek teknoloji üretir hale gelen güçlü bir ekonomik yapıyı oluşturmayı amaçlıyoruz. Bu yapıyla savunma sanayi, ilaç ve yazılım alanları başta olmak üzere katma değeri yüksek pek çok sektörde söz sahibi olmayı hedefliyoruz." dedi.

 

Başbakan Yıldırım: 11. Kalkınma Planı bizi geleceğe taşıyacak

 

Başbakan Binali Yıldırım da 11. Kalkınma Planı Tanıtım Toplantısı'nda bir konuşma yaptı. Yıldırım yaptığı konuşmada, 2019-2023 dönemini kapsayacak kalkınma planının diğerlerinden farklı bir özelliğinin Cumhuriyetin 100. yılına bu planla girilmesi olduğunu belirtti.

 

2023 hedeflerinin izlenmesi, takip edilmesi ve gerçekleştirilmesini sağlayacak bir plandan bahsedildiğine değinen Başbakan Yıldırım, planın bir başka özelliğinin de 16 Nisan 2017'de gerçekleştirilen referandum sonrası Cumhurbaşkanlığı yönetim sisteminin de fiilen hayata geçeceği bir plan olduğunu, 2019'dan itibaren de bu planın uygulamaya gireceğini ifade etti.

 

Başbakan Yıldırım, yeni yasama ve yürütme sisteminin bu planla çalışacağı bir dönemin birlikte yaşanacağını vurgulayarak, ekonomiden adalet hizmetlerine, eğitimden enerjiye, ulaşımdan iletişime pek çok alanda komisyonların kurulduğunu ve uzmanların çalıştığını kaydetti.

 

Kalkınma Planı için 3 bin 500 kişinin kafa yorduğunu ve yormaya devam ettiğini aktaran Yıldırım, "Bu yılın ortalarında bütün çalışmalar bitmiş olacak, daha sonra da Meclis'e göndereceğiz. Meclisimizin onayından itibaren plan 2019'un başında yürürlüğe girecek. 11. Kalkınma Planı'nın bir başka özelliği de şudur, bu plan hayata geçtiği süre içerisinde dünyada ve Türkiye'de çok önemli değişiklikler yaşanacak." diye konuştu.

 

Başbakan Yıldırım, 11. Kalkınma Planı'nın öncelikli hedeflerinden birisinin de milli geliri daha da artırmak olduğunu belirterek, bugün itibarıyla satın alma gücü paritesine göre dünyanın 13. büyük ekonomisi durumuna gelindiğini anımsattı. Kişi başı milli gelirin satın alma gücü paritesine göre 25 bin doların üzerine çıktığına işaret eden Yıldırım, bununla yetinmediklerini, 2023 hedefinin, dünyanın parmakla gösterilen ülkeleri arasında yeri almak olduğunu belirtti.

 

Başbakan: Ülkemizi dünyayla bütünleştirmeye devam edeceğiz

 

Başbakan Yıldırım, 11. Kalkınma Planı ile bilişim, enerji, ulaştırma ve tarım gibi ana sektörlerdeki alt yapı yatırımlarının devam edeceğini, bu sayede daha fazla üretileceğini, daha fazla istihdam ve ticaret yapılacağını vurguladı. Yıldırım, "Yeni yollar, tüneller, köprüler, demiryolları ve hava limanlarıyla ülkemizi dünyayla bütünleştirmeye devam edeceğiz. Rekabet gücümüzü geliştirmek, ticareti kolaylaştırmak, özellikle e-ticareti yaygınlaştırmak ve transit taşımada ülkemizin etkinliğini daha da artırmak için önümüzde çok büyük fırsatlar var." ifadesini kullandı.

 

Elvan: 11. Kalkınma Planı, tüm Türkiye'nin planı olacaktır

 

Toplantıda konuşan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, planın hazırlık aşamasına ilişkin bilgiler verdi. 2019 – 2023 dönemini kapsayacak planın hazırlanması için bir yıldır çok titiz bir çalışma yürütüldüğünü belirten Bakan Elvan, Kalkınma Bakanlığı ve Kalkınma Ajansları koordinasyonunda 81 ilde 250 toplantı gerçekleştirildiğini söyledi.

 

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, hazırlık çalışmaları devam eden 11. Kalkınma Planı'na katılım süreçlerini sürekli geliştirme çabasında olduklarını belirterek, "11. Kalkınma Planı sadece Bakanlığımızın, sadece kamunun ya da sadece katkı ve katılım sağlayan ilgili tarafların planı değil, tüm vatandaşlarımızın, tüm Türkiye'nin planı olacaktır." dedi.

 

Plan çalışmalarının resmi sürecini Başbakan Binali Yıldırım'ın yayımladığı genelgeyle 29 Temmuz 2017'de başlattıklarını dile getiren Elvan, çalışmaların katılımcı bir yaklaşımla yürütüldüğünü bildirdi.

 

Elvan, katılımcılık süreçlerini sürekli geliştirme çabasında olduklarını vurgulayarak, "Bu bilinçle hazırlık aşamasında olabildiğince geniş bir kitlenin fikirlerinin alınmasına özen göstermekteyiz." diye konuştu.

 

Plan hazırlıkları kapsamında bugüne kadar attıkları adımlara değinen Elvan, ilk etapta, farklı tema ve sektörleri içeren 43 özel ihtisas komisyonu ve çalışma grubuna 3 bin 500'ü aşkın katılım sağlandığını anlattı. Elvan, bu ay sonu itibarıyla raporlama sürecinin biteceğini belirterek, "Bu kapsamlı çalışmalar planımızda yer alacak politika, hedef ve stratejilerin belirlenmesine ışık tutacaktır. Plan hazırlıkları kapsamında illerimizin de nabzını tutuyor, yerel dinamikleri çok yakından takip ediyoruz. Bu amaçla Bakanlığımız ve kalkınma ajanslarımızın koordinasyonunda 81 ilimizde, 12 binin üzerinde katılımcıyla 250 toplantı gerçekleştirdik. Bunlara ilaveten, 7 bölgemizde şahsen katılım sağlayacağım toplantılarla genel değerlendirmelerde bulunacak ve bölgesel önceliklerimizi netleştireceğiz." dedi.

 

Elvan: 27 bin 500 kişinin katılımını sağladık

 

Plan çalışmaları kapsamında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu ile Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu temsilcileriyle bir araya geldiklerini ifade eden Elvan, ilgili diğer komisyon üyeleriyle de görüşeceklerini söyledi. Elvan, vatandaşların plan çalışmalarına doğrudan katılımını oldukça önemsediklerini vurgulayarak, bu amaçla Bakanlığın internet sayfasında bir anket oluşturduklarını, söz konusu anketle milletin Türkiye için kalkınma önceliklerini ve bu önceliklere yönelik politika tercihlerini alma imkanına kavuştuklarını bildirdi.

 

Özel ihtisas komisyonları ve bölgesel toplantılar vasıtasıyla 15 bin 500 kişinin, vatandaş anketi aracılığıyla da 12 bin kişinin görüş ve katkısını aldıklarına işaret eden Elvan, "Bir başka ifadeyle, plan çalışmalarımıza şu ana kadar 27 bin 500 kişinin katılımını sağladık." dedi.

 

Cumhuriyet'i 100. yılına taşıyacak 11. Kalkınma Planı'nı ülke açısından ciddi bir fırsat olarak gördüklerini belirten Elvan, "Plan çalışmaları kapsamında bireyleri ve kurumlarıyla çalışan, karar süreçlerini daha da hızlandıran, daha çok üreten, yüksek katma değer oluşturan, daha dinamik ve rekabet gücü yüksek bir toplum haline gelmeye yönelik öneriler geliştiriyoruz." dedi.

 

Elvan, vizyon, strateji ve politikaları kapsayan 11. Kalkınma Planı'nın haziran ayında tamamlanarak Meclise sunulacağını ve 2019 yılından itibaren uygulamaya konulacağını bildirdi.

 

Kaynak: Kalkınma Bakanlığı

Bu Haber 3463 Defa Okundu.