Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
37 Projede, 33 Milyon TL’lik Yatırım

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Mevlana Kalkınma Ajansı desteğiyle hayata geçirilen, toplam yatırım tutarı 33 milyon TL olan 37 projenin toplu açılışını yaptı.

Eklenme Tarihi
26.04.2022
Okunma Sayısı
699 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Mevlana Kalkınma Ajansı desteğiyle hayata geçirilen, toplam yatırım tutarı 33 milyon TL olan 37 projenin toplu açılışını yaptı.

 

Bakan Varank, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Mevlana Kalkınma Ajansının (MEVKA) Karaman Toplu Açılış ve İmza Töreni'nde konuşarak Karaman'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 81 ilin tamamında kapsamlı destek programları uyguladıklarını ve etkili yatırımlar yaptıklarını belirten Varank, "Bugüne kadar 26 kalkınma ajansımız vasıtasıyla kamu, sivil toplum ve özel sektörden gelen 24 binden fazla projeye 15 milyar liranın üzerinde destek sağladık. Benzer şekilde, 4 bölge kalkınma idaremizle kamu kurumlarının, mahalli idarelerin ve üniversitelerin 6 bine yakın projesini hayata geçirdik." ifadelerini kullandı.

 

37 Proje

Varank, KOP Bölge Kalkınma İdaresi ve Mevlana Kalkınma Ajansı faaliyet alanında yer alan Karaman'ın da bu desteklerden faydalandığını, bugün bu kurumların destekleriyle hayata geçen 37 projenin resmi açılışını gerçekleştirdiklerini belirtti.

 

33 Milyon Liralık Yatırım

Türkiye'nin bütün illeri için yatırımlara ve projelere hız kesmeden devam ettiklerini aktaran Varank, "Karaman'da eğitimden tarıma, kırsal kalkınmadan turizme kadar birçok alanı ilgilendiren 37 projenin yatırım tutarı 33 milyon liranın üzerinde. Tarımın Karaman ekonomisinde ağırlığı büyük. Son dönemde sanayi anlamında çok başarılı atılımlar elbette yapıldı ama tarım ve tarıma dayalı sanayi hala lokomotif sektör. Pandemi süreci, tarımın ne kadar stratejik bir alan olduğunu bir kez daha gösterdi. Dolayısıyla Karaman gibi illerimizde tarımsal üretim potansiyelinin daha da ileri taşınması ülkemiz için kritik. Bu nedenle biz de Karaman'da tarımsal sulama projelerine ağırlık verdik." ifadelerini kullandı.

 

Sulu Tarım

İl genelindeki 19 farklı köy ve beldede modern sulama altyapısı kurduklarını söyleyen Varank, sulu tarımı kolaylaştıran bu projeler sayesinde Karaman'ın tarımsal üretiminin katlanarak artmasını beklediklerini vurguladı.

 

Ekonomiye Katkı

KOP Bölge Kalkınma İdaresi ile tarıma ağırlık verirken, Mevlana Kalkınma Ajansı ile de sosyal kalkınma konularında çalıştıklarını anlatan Varank, "Maşallah hem Mevlana Kalkınma Ajansımız hem de KOP İdaremiz adeta hayırda yarışıyor. İlimizin kalkınmasına hizmet edecek yeni projeleri de bugün itibarıyla başlatıyorlar. Buradan iki güzel müjdeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. KOP idaremize sunulan ve Karaman'ın ekonomisine katkı sağlayacak olan 2022 yılı projelerini dün buraya gelmeden onayladım. Bu kapsamda toplam bütçesi 16,3 milyon lira olan 6 projeyi daha şehrimize kazandıracağız. Bunlardan 2 tanesi yine sulama altyapısıyla ilgili. Yaklaşık 12 milyon lira bütçesi olan bu projelerle 167 hektar alanı daha modern sulama sistemlerine kavuşturacağız. İdaremizin destekleyeceği diğer 4 proje de bitkisel üretim ve hayvan refahına yönelik.” şeklinde konuştu.

 

Çok Sektörlü Kalkınma

KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin’de, kurulduğu günden bu yana daha güçlü bir KOP Bölgesi hayali ile çalışan KOP İdaresi Başkanlığının, bölgedeki üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörle birlikte güç birliği yaparak çalışmalarına hız verdiğini belirterek; “Topraklarının yüzde 39’u tarım arazisi ve bu tarım arazilerinin yüzde 72’si sulanabilen Karaman, özellikle sertifikalı elma ağaç sayısı bakımından ülkemizde 1. sırada yer almaktadır. Pek çok tarımsal üretimde de önemli bir yere sahip olması ve tarıma dayalı gıda üretiminde ihtisaslaşmış olması şehrin önemini artırırken, diğer taraftan farklı alanlardaki sektörel üretim çeşitliliği oluşturma ihtiyacı da bulunmaktadır” dedi.

 

Karaman’a 11 Yılda 560 Milyon TL

Karaman’ın ihtiyaçları ve öncelikleri doğrultusunda önemli destekler sağladıklarını ve sağlamaya da devam edeceklerini kaydeden Başkan Şahin; “2011 ile 2021 yılları arasında Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı, Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi, Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Programı, Hayvancılık Altyapısının Geliştirilmesi Projesi, Okuma Kültürünün Geliştirilmesi Projesi, KOP Sosyal Gelişim Programının yanı sıra enerji, kültür ve turizm sektörlerinde 356 projeye 2021 fiyatlarıyla yaklaşık 560 Milyon TL ödenek aktarımında bulunduk. Son 20 yılda ülkemizin bölgesinde lider, dünyada söz sahibi olmasını sağlayan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve bölgesel kalkınmaya destekleriyle büyük katkı veren Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank’a şükranlarımı arz ediyorum” diye konuştu.

Bu Haber 699 Defa Okundu.