Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
İstihdam Sağlayacak ‘Tarihi Lezzet Durağı Projesi’ne KOP Desteği

KOP İdaresinin desteğiyle Niğde Belediyesinin başlattığı ‘Tarihi Lezzet Durağı Projesi’ ile yöresel lezzetler yaşatılacak. Niğde’nin tarihi mekanlarından olan Kadıoğlu Konağı’nda gerçekleştirilecek proje aynı zamanda kentin turizmi açısından önemli bir kazanım olacak. Tarihle iç içe mekânda konuklar hem orijinal Niğde lezzetlerini tadacak hem de geçmişin havasını teneffüs edebilecekler.

Eklenme Tarihi
09.06.2021
Okunma Sayısı
958 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

KOP İdaresinin desteğiyle Niğde Belediyesinin başlattığı ‘Tarihi Lezzet Durağı Projesi’ ile yöresel lezzetler yaşatılacak. Niğde’nin tarihi mekanlarından olan Kadıoğlu Konağı’nda gerçekleştirilecek proje aynı zamanda kentin turizmi açısından önemli bir kazanım olacak.  Tarihle iç içe mekânda konuklar hem orijinal Niğde lezzetlerini tadacak hem de geçmişin havasını teneffüs edebilecekler.

 

Zengin bir mutfak ve geniş yemek kültürüne sahip olan Niğde’de unutulmaya yüz tutan bazı lezzetler, Sanayi ve  Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından hibe desteği sağlanan ‘Tarihi Lezzet Durağı Projesi’ ile yeniden canlanıyor. KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin ile Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir arasında gerçekleşen protokol imza töreniyle 497 bin TL’ye mal olacak projenin 380 bin TL’si KOP İdaresi tarafından karşılanacak.

 

İmza töreninde konuşan KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, KOP İdaresi 2021 yılı Mali Destek Programı kapsamında desteklenen ‘Tarihi Lezzet Durağı Projesi’nin Niğde’ye hayırlı olması temennisinde bulundu. “Yerel kalkınmanın özellikle dezavantajlı kesimler olarak gördüğümüz kadınlarımızın ve gençlerimizin istihdamına yönelik projelere katkı vermesinden dolayı ve bizlerinde buna eşlik etmesinden dolayı çok mutluluk duyuyoruz” diyen Başkan Şahin; “Niğde Belediyesinin öncülüğünde ve yerinde incelediğimiz şehre değer katabilecek önemli tarihi bir binada güzel ve lezzetli yemeklerin yapılması ve burada kadınlarımızın eğitim alarak kendi iş imkanlarına kavuşabileceği güçlü bir projeyi hayata geçirmiş oluyoruz. Bu bir başlangıç, inşallah önümüzdeki yıllarda daha da genişleyerek daha güzel projelere hep birlikte imza atacağımızı düşünüyorum. ‘Tarihi Lezzet Durağı Projesi’nin Niğde’ye hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

 

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir’de; “Bu proje ile Niğde’de ikamet eden, 25-40 yaş arası, sosyal hayatında dezavantajlı durumda olan 40 kadın vatandaşımıza mesleki eğitimler vereceğiz” diyen Belediye Başkanı Özdemir, “Kullanım hakkı kurumumuza ait olan Kadıoğlu Konağı’nda Niğde’nin yöresel mutfağında yer alan yemeklerin (söğürme, ayva boranası vb.) belirlenecek 20 kadın tarafından hazırlanarak satışa sunulacak. Diğer 20 kadının ise yörede üretilen diğer ürünleri (Salça, erişte, reçel vb.) gıda kontrolörü denetiminde hazırlayarak Kadıoğlu Konağı ve kentin farklı noktalarında satışa sunacaklar. Ayrıca proje kapsamında üretilen ürünlerin kurulacak olan e-ticaret portali ile Niğde ili dışına da gönderiminin sağlanması amaçlıyoruz. İlimizdeki yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları gidermek, başta kadın ve gençler olmak üzere toplumun dezavantajlı kesimlerinin istihdama katılımlarını sağlamak, değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara karşılık vermek, toplumsal dayanışma ve bütünleşmeyi güçlendirmek, Niğde kültürünün tekrar canlandırılmasına ve kent turizminin gelişimine katkı sağlamak ise projemizin genel amaçlarını oluşturuyor.” diye konuştu.

 

 Proje kapsamında kurum ve kuruluşlarla birlikte belirlenecek olan kadınların istihdamına katkı sağlanacak. Belediyeye ait yöresel yemeklerin üretileceği işyerinde çalışacak ve dışarıdan üretim sürecine katılacak kadınlar mesleki yönden ilgili eğitimleri alarak üretim sürecine dâhil edilecek. Daha sonrasında açılacak olan satış ofisinde, mahalle ekmek büfelerinde ve e-ticaret sitesi üzerinden ürünlerin satışı gerçekleşecek.

 

Projenin Sürdürülebilirliği: Proje süresi sonunda tesis edilecek olan işletme modeli ile birlikte tüm yetki devirleri belediyenin şirketi olan Niğde Belediyesi Ticaret Anonim Şirketine devredilecek olup üretilen tüm ürünlerin satış ve pazarlama ağının oluşturulması ve bunlarla ilgili işlemlerin yürütülmesi belediye şirketi tarafından gerçekleştirilecektir. Belediye kurumsal kapasitesi ile projenin sürdürülebilirliğine yönelik idari ve mali yönden gereken katkıları sağlayacaktır.

 

Bu Haber 958 Defa Okundu.