Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Karaman’da ‘Elma Hasadı’ Eğitimi

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının düzenlediği eğitimde İşçi Çavuşlarına ve hasat işçilerine ‘Elma Hasadı’ konulu bir dizi eğitim verildi.

Eklenme Tarihi
24.08.2016
Okunma Sayısı
3629 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

KOP İdaresi tarafından KOP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (KOPTEYAP) kapsamında yürütülen eğitim faaliyetleri aralıksız devam ediyor. Geçtiğimiz Nisan ayında Karaman’da düzenlenen ‘Elma’ konulu panelin en önemli sonuç çıktısını oluşturan ‘Elma hasadı sırasında oluşan üretim kayıpları’ sorununun en aza indirilmesi için hareket geçen KOP İdaresi, halk arasında “Çavuş” olarak bilinen işçi şeflerine ve hasat çalışanlarına ‘Elma Hasadı’ konulu bir dizi eğitim verdi.

 

Karaman’da düzenlenen eğitimler teorik ve pratik olmak üzere iki aşamalı gerçekleştirildi. İlk olarak 11 Ağustos 2016 Perşembe günü yapılan teorik eğitimlerine 75 hasat çavuşu katılırken, KOP İdaresi uzmanları, Karaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Özçalık ve Elma Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yıldız’da toplantıya iştirak etti.

 

Eğitimlerin ikinci ayağında ise hasat işçilerine elma bahçesinde pratik eğitimleri verildi. Larende Mahallesinde Arif Cengiz isimli bir üreticinin bahçesinde gerçekleştirilen eğitime kadın ve erkeklerden oluşan toplam 32 elma hasadı işçisi katıldı.

 

 

Elma hasadında yaşanan sorunlar anlatıldı

Elma hasadı eğitimlerini gerçekleştiren Karaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü uzmanı Servet Karaöz, hasat döneminde yaşanan sorunları; hasat zamanının tam tespit edilemeyişi, elmanın koparılışında yapılan hatalar, kalifiye işçi sorunu, yabancı uyruklu işçilerin elma konusunda becerilerinin olmayışı şeklinde sıralarken, kalifiye eleman bulmakta zorlanmanın en önemli nedeninin ise sektörde çalışabilecek işgücünün sanayide tam zamanlı iş gücüne yönelmesi olarak nitelendirdi.

 

Teorik eğitimlerde ise zaman zaman yüzde 40 seviyelerini bulan hasat sırasındaki üretim kayıplarının en aza indirilmesi için katılımcılara; sürdürülebilir ürün kalitesi, depolama ve milli ekonomiye katkıları konularında detaylı bilgiler aktarıldı.

 

Eğitimlerin en önemli ayağını oluşturan bahçede uygulamalı pratik eğitimleri ilerleyen günlerde değişik bahçelerde devam edecek. Teorik eğitimlerde katılımcılara sunulan bilgiler ise kitapçık haline getirilerek üreticilere ve tarım işçilerine dağıtılacak. 

Bu Haber 3629 Defa Okundu.