Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Karaman KOP Enerji Verimliliği Merkezi, Kırıkkale'de Tanıtıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı finansmanı ile Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) bünyesinde kurulacak olan Enerji Verimliliği Merkezi, Kırıkkale’de tanıtıldı.

Eklenme Tarihi
10.03.2019
Okunma Sayısı
3362 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı finansmanı ile Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) bünyesinde kurulacak olan Enerji Verimliliği Merkezi, Kırıkkale’de tanıtıldı.

 

KOP İdaresinin ‘Karaman KOP Enerji Verimlilik Merkezi Projesi’ kapsamında desteklediği ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi tarafından Karaman’da kurulacak olan Enerji Verimliliği Merkezinin tanıtım seminerlerinin ilk ayağı Kırıkkale Üniversitesinde gerçekleştirildi.

 

Seminere Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birol Üner ile KMÜ Enerji Sistemleri Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Selmin Ener Ruşen'in yanı sıra Kırıkkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Başalan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı temsilcileri, Kırıkkale Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve Ahiler Kalkınma Ajansı yetkilileri ile akademisyenler ve sanayiciler katıldı.

 

“En Hızlı ve Ucuz Enerji Kaynağı İsraftan Kaçınmaktır”

Seminerin açılış konuşmasını KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Ekonomik Kalkınma Sanayi ve Hizmetleri (ESHK) Koordinatörü Numan Katıksız yaparak desteklenen proje ve önemini vurguladı. Enerjide devamlılığın sağlanması, dışa bağımlılığın azaltılması ile çevresel sorunlar, enerjinin ve enerji kaynaklarının verimli kullanımının önemini artırdığına değinen Katıksız, “Büyük ekonomiye sahip birçok gelişmiş ülke enerji tüketimi konusunda bilinçlendirme, enerji üretiminde kaynakların çeşitlendirilmesi, gibi politikalar uygulamaktadır. Ancak yine bu ülkelerde, mevcut enerji kaynaklarının israftan kaçınarak kullanımı en hızlı, en ucuz ve en temiz enerji kaynağı olarak görülmektedir. Enerji tüketiminin yüzde 42’sinin sanayi alanında gerçekleştiği KOP Bölgesinde, bu alanda enerjinin verimli kullanılmasına yönelik tedbirler, mevcut üretilen enerjinin etkili şekilde kullanımına ciddi katkı sağlayacaktır” dedi.

 

Davetli konuşmacılar tarafından da “Enerji Verimliliği ve Önemi”, “Sanayi-Bina Enerji Verimliliği Uygulamaları” gibi konulara değinildi. Ardından “Karaman Enerji Verimlilik Merkezi” Proje Yürütücüsü Dr. Öğretim Üyesi Selmin Ener Ruşen, projenin kapsamı ve önemini tanıtan bir sunum gerçekleştirdi. Ener Ruşen seminerde KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi iş birliğiyle Türkiye’nin dördüncü, KOP Bölgesinin ilk Enerji Verimliliği Merkezinin Karaman’da kurulacağını söyleyerek şunları dile getirdi: "Karaman Enerji Verimlilik Merkezi Projesi kapsamında Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat illerinden oluşan KOP Bölgesi genelinde enerji verimliliğin arttırılması ve farkındalık oluşturulması hedeflenmektedir. Ayrıca bölge genelinde ihtiyaç duyulan Enerji Yöneticisi sayısının bu proje sayesinde arttırılarak verimlilik konusunda sürdürülebilirliğin sağlanmasını amaçlamaktayız."

 

Proje kapsamında; Karaman ve Konya’da özel sektör veya kamu kurum ve kuruluşlarının en az beşinde Enerji Etüt Çalışmaları yapılacak ve elde edilen veriler, Verimlilik Artırıcı Proje başvurularına (VAP) altlık oluşturacak. Bölgede enerji tüketimi fazla olan Organize Sanayi Bölgelerindeki sanayi kuruluşlarına yönelik enerji verimliliği konusunda bilgilendirme toplantıları düzenlenecek. Bireysel farkındalığı artırmak adına okullarda enerji verimliliği ve çevre konusunda Milli Eğitim Müdürlüklerince eğitim seminerleri verilecek. Başta kamu binalarında verimlilik bilinci oluşturularak toplumun her kesimine yayılmasını sağlamak amacıyla yerel ve kamu yöneticilerinin katılacağı bir dizi bilinçlendirme toplantıları düzenlenecek.

Bu Haber 3362 Defa Okundu.