Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
1. Uluslararası Çocuk Kütüphaneleri Sempozyumu Nevşehir’de Başladı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü, Marmara Üniversitesi, KOP İdaresi Başkanlığı işbirliğinde ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirilen “1. Uluslararası Çocuk Kütüphaneleri Sempozyumu” başladı.

Eklenme Tarihi
14.11.2018
Okunma Sayısı
3923 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

Üniversitenin Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen ve 14-17 Kasım 2018 tarihleri arasında devam edecek olan sempozyumun açılışına; Nevşehir Vali Yardımcısı Nevzat Sinan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, Nevşehir Belediye Başkanı Atilla Seçen, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Nevşehir İl Emniyet Müdürü Mehmet Artunay, Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürü Murat Demir, Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Ekici ile yurtiçi ve yurtdışından gelen uzmanlar, eğitimciler, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan sempozyuma telekonferans ile canlı bağlanan ve katılımcıları selamlayarak, sempozyumu düzenleyen ve emeği geçen herkese teşekkür eden Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin “Bu sempozyumun Nevşehir’de ve Hacı Bektaş-ı Veli’nin yurdunda düzenlenmesi benim için çok değerli. Ayrıca “Eşekli Kütüphaneci” olarak adından söz ettiren Mustafa Güzelgöz’ün de memleketinde düzenlenmesi bu sempozyuma önemli bir ayrıcalık katmıştır” ifadelerinde bulundu.

 

Sempozyumun açılışında konuşan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Asiye Kakırman Yıldız “Çocuk kütüphaneleri bir çocuğun hayatını değiştirebilir mi? Sorusundan hareketle bugün buradayız. Biz bu hayali geçen yıl kurduk ve Türkiye’de ilk kez ‘Çocuk Kütüphaneleri Çalıştayı’nı düzenledik. Bugün de burada yurt dışından ve yurt içinden katılımcılar ile Uluslararası Çocuk Kütüphaneleri Sempozyumunun birincisini gerçekleştiriyoruz. Sempozyumumuzun gerçekleştirilmesine destek veren, emeği geçen ve sempozyumumuza bildirileri ile katılan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 

“Sosyal Projelere Son 3 Yılda 10 Milyon TL Kaynak Aktarıldı”

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, insanı odağına alan sosyal projeler yürütmenin çok farklı bir süreç olduğunu belirterek, yatırım projelerinin somut bir karşılığının bulunduğunu ancak insana yapılan yatırımların karşılığını görebilmek için ciddi bir zamana ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek; “Biz KOP Bölgesinde maliyet boyutuna baktığımızda ağırlıklı olarak iktisadi sektörlere yönelik yatırımlar yapıyoruz ama bunun yanı sıra meyvelerinin daha bereketli olacağına inandığımız beşerî yatırımları da önemsiyoruz. Bölgemizin beşeri kapasitesini geliştirme amacı ile hayata geçirdiğimiz kısa adı KOP Okuyor olan KOP Bölgesinde Okuma Kültürünün Geliştirilmesi Projesi ile KOP Eylem Planı’nda belirlenen amaçlara uygun olarak, ulusal ölçekli stratejiler doğrultusunda bölgemizde yer alan illerde okuma kültüründe farkındalık sağlamak, okumayı sürdürülebilir hale getirmek ve öğrenciler başta olmak üzere vatandaşlarımızın okuma-yazma alışkanlıklarını geliştirmeyi amaç edinerek 2016-2017 yılları arasında kurum ve kuruluşlarımızın 119 projesine toplam 5 milyon 700 bin TL mali destek aktardık. 6-7 Ekim 2017 tarihleri arasında Konya’da geniş bir katılımla ‘Okuma Kültürü ve Farkındalık Çalıştayı’ düzenledik. Türkiye'de çok az sayıda olan çocuk kütüphanelerinden 7 tanesinin bölge illerimize yapımına İdaremiz desteği ile geçtiğimiz yıl başlandı, çoğu tamamlandı ve bugünlerde açılışlarını yapmaktayız. 2018 yılında ise kütüphanelerin yaşayan, cazip mekânlar haline getirilerek çocuk, genç, yaşlı tüm bireylerin kullanımına sunulabilmesi için ‘Semt Kütüphaneleri’ oluşturmak amacı ile mali destek çağrısına çıktık. Çağrı sonucunda Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan 100 Günlük İcraat Programı içerisinde de yer alan KOP Okuyor Projesi kapsamında 2018 yılında bölge illerinde kurulacak olan 22 adet KOP Millet Kıraathanesi desteklendi. Geçtiğimiz hafta protokolleri imzalanan ve geniş kesimlerin kitaba erişim sağlayabileceği, farklı sosyal imkânların oluşturulacağı kütüphanelerin kurulumuna uygulayıcı kuruluşlar tarafından başlandı. Bu yıl verilen desteklerle birlikte KOP Okuyor Projesi kapsamında bölgenin okuma kültürü için son 3 yılda Başkanlığımız tarafından yaklaşık 10 Milyon TL'lik bir kaynak aktarılmış oldu. Bu vesile ile bu güzel projelerin hayata geçmesindeki emekleri ve yol gösterici katkılarından ötürü başta Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı uzmanlarından bugün de aramızda yer alan Abdulkadir Yalvaç beye, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürümüz Hamdi Beye ve projelerin saha uygulamalarını gerçekleştiren tüm paydaş kuruluşlarımıza ve proje yürütücülerine şükranlarımızı ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

 

“Hacı Bektaş-ı Veli’nin yolunda Eşekli kütüphaneci Mustafa Güzelgöz’ün İzindeyiz”

Türkiye’de bir ilk olan “1. Uluslararası Çocuk Kütüphaneleri Sempozyumu’nun Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilmesinden duyduğu gurur ve mutluluğu ifade eden Rektör Prof. Dr. Mazhar Bağlı, “Bizim kültürümüzde ve inancımızda olduğu kadar kitaba karşı saygının kuvvetli olduğu başka bir yer bilmiyorum. Bizde bir çocuk kitapla içeri girdiği zaman yaşlılar toparlanır ve ayağa kalkarlar. Hele ki Kur’an-ı Kerim’le birlikte ise illa ki ayakta karşılarlar. Kitaba gösterilen bu ilginin ve saygının en üst düzeyde olduğu bir kültürden ve medeniyetten geliyoruz. Bizler, çocuklarımıza içerisinde bir başka dünyanın var olduğunun gösterilmesinin zamanının geldiğini bilerek bu geleneği devam ettirmek ve yaşatmakla mükellefiz. Bugün dünyada çeşitli medeniyetlerin izlerini sürdürdüğümüzde bunların ilk kişiliğini oluşturanın kütüphaneler ve kütüphane geleneğinin olduğunu görüyoruz. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak, Hacı Bektaş-ı Veli’nin ve eşekli kütüphaneci olarak bilinen ve anılan Mustafa Güzelgöz’ün yolundan yürüyerek bunu bir sonraki nesle aktarmak için çok büyük gayret gösteriyoruz. Bu vesileyle bu önemli sempozyumun üniversitemizde gerçekleştirilmesine vesile olan ve emeği geçen herkese teşekkür ederken, sempozyumun hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi. 

 

“Nitelikli Bir Çocuk Kütüphane Çocukların Gelişimine Katkı Sağlar”

Nevşehir Belediye Başkanı Atilla Seçen de “Çocuklarımızın ders dışında okuma kültürünü ve beğenisini geliştirebilecek yegâne kurumlar Çocuk Kütüphaneleridir. Çocuklara yönelik kütüphane hizmetleri, hiçbir zaman çocuklar ve onların aileleri için günümüzdeki kadar önemli olmamıştır. Bilgiye erişim ve dünyanın çok kültürlü zenginliklerinin yanı sıra, yaşam boyu öğrenme ve okuryazarlık becerileri de toplumların önceliği durumuna gelmiştir. Nitelikli bir çocuk kütüphanesi, çocukları yaşam boyu öğrenme ve okuryazarlık becerileri ile donatarak, onların topluma katılımlarını ve katkıda bulunmalarını sağlar. Çocuk kütüphaneleri sürekli artan toplumsal değişikliklere yanıt vermeli ve bütün çocukların bilgi, kültür ve eğlenme gereksinimlerini karşılamalıdır. Her çocuğun yerel kütüphaneye alışkın olması ve kütüphane kullanma becerilerine sahip kılınması gerekir. Belediye olarak bizde, önümüzdeki günlerde şehir genelinde 10 park alanında çocukların da yararlanması için ünitelerin yer alacağı Millet Kıraathaneleri kuracağız” diye konuşma yaptı

 

“Dünyanın Örnek Alacağı Bir Öğrenme Koridoru İnşa Ediyoruz”

Türkiye’nin basılan kitap çeşitliliğinde dünyada 10’uncu sırada yer aldığını belirten ve batıya oranla da yaş ortalamasına göre kitap okuyan en genç nüfusa Türkiye’nin sahip olduğunun altını çizen Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, “Çocuk Kütüphaneleri ile ilgili söylenecek çok şey var ama biz Türkiye olarak, dünyada da örnek alınan mekân estetiğiyle ve fonksiyonuyla beraber çocukla eşleştireceğimiz bir koridoru açmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda Türkiye’de ilk defa birincisini gerçekleştirdiğimiz ‘Uluslararası Çocuk Kütüphanesi Sempozyumu’nu icra ediyoruz. İnşallah bundan sonraki yıllarda da devamı gelecek ve Türkiye’nin önüne geniş ve rahat bir koridor açılmış olacak. Biz Türkiye olarak geçmişten günümüze baktığımızda çok önemli potansiyele sahibiz. Bu potansiyelin de en önemlilerinden bir tanesi de kitaptır. Dünyada kitap hakkında önemli ülkeler arasında Türkiye vardır. Çünkü 2000 yılında bu ülkede bastırılan kitap çeşidi sayısı 12 bin 580’dir. Geçtiğimiz yıl bu ülkede 66 bin 890 çeşit kitap basıldı. Bu çeşitlilikle Türkiye dünyanın 10’uncu sırasındadır. Hemen önümüzde de İtalya var ve onu da geçmek üzereyiz. Bizim batıdaki gelişmiş ülkelerden en avantajlı yanımız genç nüfusumuzun yüksek olması ve o ülkelerde okuma alışkanlığı ileri yaşlarda olurken, bizde bu potansiyelimiz genç yaşlarda. İnşallah bugün Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde gerçekleştirdiğimiz bu sempozyum ile birlikte bugünden itibaren bu potansiyelimizi daha da arttıracağımıza inanıyorum” dedi.

 

Türkiye’de ilk kitap basımının gerçekleştirildiği döneme öncülük eden Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın da asla unutulmaması gerektiğini dile getiren Nevşehir Vali Yardımcısı Nevzat Sinan, 1. Uluslararası Çocuk Kütüphanesi Sempozyumunun başarılı geçmesi temennisinde bulundu.

 

Yapılan konuşmaların ve sempozyumuna katkı sağlayan protokole çeşitli hediyelerin takdim edildiği program, protokol üyelerinin ve katılımcıların Ayşe Kasap ve Nusret Sönmez’in düzenlediği 1869’dan 1928 yılları arasındaki ‘Evvel Zaman İçinde Çocuk Dergileri’ konulu sergiyi gezdi.

 

Açılışı yapılan sempozyum; ‘Mekân Olarak Çocuk Kütüphanesi’, ‘Çocuk Kütüphanelerinde Bilgi Teknolojilerinin Kullanımı’, ‘Çocuk Kütüphanelerinde Okul Öncesi Dönem’, ‘Çocuk Kütüphanelerinin Aile ve Sosyal Çevre ile İlişkisi’, ‘Çocuk Kütüphanesinde Nitelikli Hizmet Sunumu’, ‘Çocuk Kütüphanelerinde Nitelikli Koleksiyon Oluşturmak’ ve ‘Çocuk Kütüphanelerinde Bilgi Okuryazarlığı (Yaşam Boyu Öğrenme)’ başlıkları adı altında gerçekleştirilecek olan oturumlarla devam edecek.

Bu Haber 3923 Defa Okundu.