Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Kızılırmak Havzası KOP Desteğiyle Taçlanıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının örtü altı tarımın yaygınlaştırılması amacıyla Nevşehir’de desteklediği 24 sera düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Eklenme Tarihi
04.07.2019
Okunma Sayısı
2948 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının örtü altı tarımın yaygınlaştırılması amacıyla Nevşehir’de desteklediği 24 sera düzenlenen törenle hizmete açıldı.

 

KOP İdaresinin, Kırsal Dezavantajlı Alanlarda Kalkınma Programı kapsamında 1 milyon TL hibe desteği verdiği ‘Kızılırmak Havzası KOP Seralarıyla Taçlanıyor Projesi’nde yapılan 24 sera, Gülşehir ilçesine bağlı Yeşilli köyünde düzenlenen Yeşilli 1. Tarla Günleri ve Sera Teslim töreniyle sahiplerine teslim edildi.

 

KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Gülşehir Kaymakamı Talat Tabur, Hacıbektaş Kaymakamı Yiğit Yaşar Demirer, İl Tarım ve Orman Müdürü Okan Yılmaz, KOP İdaresi Tarımsal Kırsal Kalkınma Koordinatörü Ümit Yorgancılar, Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mahmut Çalışkaner, Gülşehir Ziraat Odası Başkanı Hacı Mehmet Baysal ile Acıgöl, Hacıbektaş Ziraat Odası Başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşların katıldığı programın açılış konuşmasını yapan Yeşilli köyü muhtarı Selami Aksoy, KOP İdaresinin kaynaklarıyla kurulan seralarda tarımsal üretime başladıklarını ve bölgede üretimin hızlanacağını belirterek projede emeği geçenlere teşekkür etti. Sera sahibi çiftçiler adına konuşan Nuray Küçükdeveci ve Tahsin Cambaz ise yapılan seralardan duydukları memnuniyeti ifade ederek, bölgede seracılık ve sebze üretiminin artarak devam edeceğini söylediler ve katkı sağlayanlara teşekkürlerini ilettiler.

 

“Kızılırmak Havzası Örtü Altı Tarımın Yeni Adresi Olacak”

Nevşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2018 yılında KOP İdaresine sundukları ‘Kızılırmak Havzası KOP Seralarıyla Taçlanıyor Projesi’nin bugün tamamlanmış olmasından duyduğu mutluluğu dile getiren İl Müdürü Okan Yılmaz, KOP İdaresi tarafından 24 sera yapımı için yüzde 70 destekli 1 milyon TL finansman desteği sağlandığını belirterek; Kızılırmak, Nevşehir’i tam ortadan bölerek yaklaşık 90 kilometre uzunluğunda tarım için önemli ve verimli bir havza oluşturmuştur. Gerek su varlığı gerekse iklimsel koşulları gereği bu bölge örtü altı bitkisel üretimi için oldukça uygun bir zemin olarak değerlendirilmektedir. Her biri 510 metrekare olan seralarla birlikte örtü altı bitkisel üretimi İlimizin iklim şartlarında üreticilerimizin hasadını ilkbahar döneminde en az iki ay öne çekecek, sonbahar döneminde ise yine en az iki ay uzatarak hem havzayı önemli bir örtü altı tarımsal merkez haline getirecek hem de çiftçilerimizin kazançlarına önemli katkılar sunacak. Toplamda ise ilimizin örtü altı üretim kapasitesi 150 bin metrekarenin üzerine çıkmıştır. Örtü altı sebzeciliğini çok daha büyük alanlara taşıyabilmek için projelerimiz devam edecektir” dedi.

 

“Tersine Göç Temel Önceliğimiz”

KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, İdare olarak temel önceliklerinin dezavantajlı kırsal bölgelerde gelir düzeyinin artırılması ve göç hareketliliğinin en aza indirilerek tersine çevrilmesi için destek programları hazırlamak olduğunu belirterek; “Yaklaşık maliyeti 1,5 milyon TL’yi bulan proje maliyetinin yüzde 70'inin KOP İdaresi tarafından karşılandı. Desteklediğimiz bu ve benzeri projelerle köyden şehre göçü engelleyen ve köylerde istihdam oluşturan uygulamaların sayısını artırmak istiyoruz. KOP İdaresi olarak Nevşehir genelinde yaklaşık 17 bin dekar alanda sulama ve seracılık projesi yaptık. Bu seralarda metrekare başına ortalama 70-80 lira gelir elde edilmektedir. Düşük gelirli üreticilerin gelir seviyesinin artması, refah seviyesinin yükselmesi hepimizi mutlu etmektedir. Bu vesile ile bugün açılışını gerçekleştireceğimiz seraların başta hak sahiplerine olmak üzere Nevşehir’e, Bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor, projede emeği geçenleri tebrik ediyorum” diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından projede emeği geçenlere plaket takdiminin ardından açılış kurdelesi kesildi.

Bu Haber 2948 Defa Okundu.