Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya’da Kenevir Çalıştayı Yapıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Selçuk Üniversitesi (SÜ) iş birliğinde Konya’nın ilk Kenevir Çalıştayı düzenlendi. Çalıştayda Kenevir bitkisinin kullanım alanları ve ekonomiye etkileri değerlendirildi.

Eklenme Tarihi
26.02.2019
Okunma Sayısı
2413 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Selçuk Üniversitesi (SÜ) iş birliğinde Konya’nın ilk Kenevir Çalıştayı düzenlendi. Çalıştayda Kenevir bitkisinin kullanım alanları ve ekonomiye etkileri değerlendirildi.

 

Konya Ticaret Borsası (KTB) toplantı salonunda düzenlenen ‘Konya Kenevir Çalıştayı’na KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, KTB Meclis Başkanı Namık Köklüsoy, Tarım ve Orman İl Müdürü Seyfettin Baydar, Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM) yetkilileri ile çok sayıda akademisyen davetli olarak yer alırken, SÜ Ziraat Fakültesi Endüstri Bitkileri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem’in yönettiği çalıştay oturumunda ise Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neşet Aslan, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Aytaç, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Yaldız ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Ereğli Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hidayet Oğuz konuşmacı olarak katkı sağladı.

 

“Katma Değeri Yüksek Bir Bitki”

Çalıştayın açılışında konuşan KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, kenevir üretiminin önemine dikkati çekerek “Türkiye’de 2016 yılından itibaren sınırlı olarak üretimine izin verilen kenevirin, yeniden gündeme gelmesi ve bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde kenevir üretimine yönelik çalışmaların yeniden başlatılması nedeniyle, Konya İlimizin de bu çalışmalara dahil edilmesini sağlamak ve bunun yanında ilimizin farklı coğrafik yapılarına sahip ilçelerinin hangi bölgelerde kenevir ekiminin yapılabileceğinin tespiti yapmak istiyoruz. Kenevirin su tüketimi ve yetiştirilmesindeki zorlukların yanında, kullanım alanlarını dikkate aldığımızda, endüstriyel amaçlı olarak yeterli miktarda ekim yaptırılması ve buna bağlı sanayii sektörünün desteklenmesi durumunda katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülebilecek ve önemli derecede istihdam oluşturacak bir bitki olduğunu düşünüyoruz” dedi. 

 

“İlaçtan, Kumaşa, Otomotivden Medikale, Geniş Bir Kullanım Alanı Var”

KTB Meclis Başkanı Namık Köklüsoy ise Konya'ya da kenevir üretim izninin verilmesinin bölgedeki ürün çeşitliliğini artırmaya katkı sağlayacağını ifade ederek; “ABD'nin 1970'lerden itibaren dayatması ile yıllık üretimi bir tona kadar düşen kenevirde ciddi bir potansiyel var. Ancak geçmişte bize 'kenevir ekmeyin' diyenler bugün dünya kenevir piyasasını ellerinde bulundurmaktadır. Kenevir pazarının, 2025'te 20 milyar doların üzerine çıkması beklenmektedir. Kenevir ekiminin çok farklı alanlarda çok farklı faydaları vardır. Çevreye sağladığı yararlar bir yana ilaç, kağıt, biyoyakıt, kumaş, otomotiv, petrokimya, medikal, çeşitli hastalıkların tedavisi gibi çok sayıda alanda kullanılmaktadır." diye konuştu.

 

‘Kenevir Bitkisinin Genel Kullanım Alanları’, ‘Endüstriyel Kullanımı’, ‘Enerji Bitkisi Olarak Değeri’, ‘Tıbbi Alanda Kullanımı’, ‘Konya’da Kenevirin Yetiştirilme İmkânları’, ‘Türkiye’de ve Konya’da Kenevir Yetiştiriciliğinin Yeri’ ve ‘Ülke ve Bölge Ekonomisine Katkıları’ konularının ön plana çıktığı çalıştayın sonuç bildirgesi önümüzdeki günlerde siyasi otorite ve kamuoyu ile paylaşılacak.

Bu Haber 2413 Defa Okundu.