Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
KOP-Ahi Evran Üniversitesi İşbirliğiyle ‘Vermikültür’ Çalıştayı Düzenlendi

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Ahi Evran Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen Vermikültür Çalıştayı Kırşehir’de gerçekleştirildi.

Eklenme Tarihi
19.04.2018
Okunma Sayısı
4647 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Ahi Evran Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen Vermikültür Çalıştayı Kırşehir’de gerçekleştirildi.

 

Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen çalıştaya Üniversitenin Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kurt, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Tarım ve Kırsal Kalkınma Koordinatörü Mustafa Ümit Yorgancılar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kırşehir İl Müdürü Kenan Şahin ile akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

 

Vermikültür Çalıştayının açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt, daha yaşanılabilir bir dünyanın doğal ekosistemlerin ve döngülerin devam ettirilebilmesine bağlı olduğunu belirterek ekolojik tarım yöntemlerinin geliştirilmesi ve gıda güvenilirliğinin sağlanmasına önem verilmesi gerektiğini söyledi. Tarım ve jeotermal alanında pilot üniversite olduklarını dile getiren Kurt; “Tarım alanında öncü, ülkemiz genelinde ise vermikültür teknolojilerinin merkezi olmayı hedefliyoruz. Ülkemiz tarım politikalarında kademeli olarak organik gübrelemeye geçiş süreci başlatılmış bulunmaktadır. Solucan gübresi ve solucan yetiştiriciliği bu hususta büyük önem kazanmıştır. Tarım arazilerimiz organik madde bakımından oldukça fakirdir. Bu nedenle vermikültür uygulamaları sürdürülebilir tarım ve toprak sağlığı açısından önemlidir” dedi.

 

Çalıştayın, vermikültür teknolojisi ve ülkemizdeki genel durumunun ortaya konulması açısından son derece önemli olduğunu ifade eden KOP İdaresi Tarım ve Kırsal Kalkınma Koordinatörü Mustafa Ümit Yorgancılar ise Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat illerinden oluşan KOP Bölgesinin tarım altyapısının geliştirilmesine yönelik projelerde yer almaya devam edeceklerini belirterek, ekolojik tarımının bölge ve Türkiye için bir ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Kısa adı KOP TEYAP olan Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi kapsamında Ahi Evran Üniversitesi tarafından hazırlanan ‘Vermikompostlama’ projesine finans desteği sunduklarını hatırlatan Yorgancılar, çalıştayın KOP Bölgesi ve ülke için hayırlı olması temennisinde bulunarak emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

 

Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şüheda Hepşen Türkay, üniversite bünyesinde geliştirilen vermikültür çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Bu Haber 4647 Defa Okundu.