Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
KOP Desteğiyle Topaç Sarımsağı Markalaşıyor.

Nevşehir’in meşhur Topaç Sarımsağı, KOP İdaresi tarafından finanse edilen soyma ve paketleme tesisi ile dünyaya açılıyor. Pakete giren, marka tescilli Topaç Sarımsağı dünyanın dört bir yanına ihraç edilecek.

Eklenme Tarihi
29.08.2020
Okunma Sayısı
1976 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

Nevşehir’in meşhur Topaç Sarımsağı, KOP İdaresi tarafından finanse edilen soyma ve paketleme tesisi ile dünyaya açılıyor. Pakete giren, marka tescilli Topaç Sarımsağı dünyanın dört bir yanına ihraç edilecek.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından finanse edilen Topaç Sarımsağı Soyma ve Paketleme Tesisi ile bu yıl aracılar değil üreticiler kazanacak. Nevşehir'in Acıgöl ilçesine bağlı Topaç köyünde kurulan KOP destekli sarımsak soyma ve paketleme tesisinin hizmete girmesi ile bu sene yetiştirilen mahsuller ilk kez paketlendi. Kendine has aroması ve rayihası bulunan Topaç Sarımsağı coğrafi işaret ve iyi tarım sertifikalarının alınmasının ardından sadece iç piyasa değil dünyanın dört bir yanına ihraç edilebilecek.

 

‘Çiftçinin Alın Teri Kapadokya'nın Bereketi’

Marka tescilli, meşhur Topaç sarımsağı hasat sonrası işleme tesisine getirilerek buradaki bir dizi işlemin ardından paketlere konuldu. Nevşehir özelinde KOP Bölgesinin yeni marka değeri olma yolunda önemli bir adım atılan Topaç Sarımsağı Paketleme Tesisi ile üreticiler alın terinin tam karşılığını alacak.

 

Proje yürütücüsü Acıgöl İlçe Tarım ve Orman Müdürü Taner Düzgün, yörede üretilen sarımsağın Topaç markası ile resmi olarak tescillendiğini belirterek, tesisin faaliyete geçmesiyle sarımsağın hak ettiği değeri bularak katma değere dönüşeceğini böylece üreticinin emeğinin aracılar olmadan kendi cebine gireceğine değinerek “Projeye sağladıkları finansman desteği nedeniyle KOP İdaresi Başkanlığına teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

 

“Dünyaya Açılmak İstiyoruz”

Sarımsak üreticisi Adnan Yıldız ise atadan toruna miras kalan tamamen yerli tohum kullanarak yetiştirilen Topaç Sarımsağının bölgenin hatta Türkiye'nin en iyi sarımsağı olduğunu, bu unvanı kazanmasında bölgenin iklim koşullarının ve toprağının çok önemli olduğunu belirterek, “Aynı zamanda selenyum başta olmak üzere mineral ve vitamin yönünden çok zengin ve sağlığa yararlı olması. Ayrıca içerisinde bulunduğumuz koronavirüs sürecinde de korunabileceğimiz sığınak, önemli bir liman. Zira koronavirüsüne karşı antioksidan özelliği bilimsel çalışmalarla kanıtlanan sarımsağın, koruyucu önleyici olarak da kullanıldığı biliniyor. Biz sarımsak üreticisi çiftçiler olarak, artık başvurusu yapılan Topaç sarımsağının biran önce coğrafi işaretine kavuşmasını ve uluslararası tarımsal alanda en önemli gıda standartlarından Global G.A.P. (İyi Tarım) sertifikası alarak Topaç sarımsağını artık dünyanın dört bir yanına ihraç etmek istiyoruz. Emeklerimizin marka değerine dönüşmesinde, alın terimizin hak ettiği katma değere ulaşmasında bize desteklerini esirgemeyen KOP İdaresi Başkanlığına tüm köylü hemşerilerim adına teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Bu Haber 1976 Defa Okundu.