Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
KOP Destekleri Karaman’da Üretim Atağına Dönüştü

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının verdiği finansman destekleri bölgenin kalkınmasına önemli katkılar sunuyor.

Eklenme Tarihi
28.05.2020
Okunma Sayısı
1683 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının verdiği finansman destekleri bölgenin kalkınmasına önemli katkılar sunuyor.

 

Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’tan oluşan KOP Bölgesinde: tarımdan ulaşıma, turizmden sanayiye kadar çok sektörlü ve topyekûn kalkınmanın sağlanması için verilen hibe finansman desteklerini sürdüren KOP İdaresinin küçük ama etkili desteklemeleri hayata dokunuyor.

 

Ayrancı İlçe Tarım Orman Müdürlüğü, KOP İdaresinin destekleri ile hayata geçirilen projeler hakkında bilgi paylaşımında bulundu. Yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi;

 

MODERN HAYVANCILIĞA HEP DESTEK TAM DESTEK

“12 bin nüfuslu Ayrancı’da 250 bin adet küçükbaş hayvan varlığı mevcut. Yoğun olarak yapılan küçükbaş hayvancılığını geliştirmek için 1500 ila 3000 metre rakımlarda hayvancılıkla uğraşan üreticilere hayvan ve insan refahını artırmak için kurumumuz ve KOP İdaresi Başkanlığımızla beraber 2017 yılında 1 milyon 848 bin TL tutarında 29 adet portatif küçükbaş hayvan barınağı ve üreticilerimize de 29 adet modern karavanlar temini yapılmıştır. Böylelikle daha önce meraya yapılamayan ağıllardan dolayı hayvan varlığını artıramayan üreticilerimiz modern hayvan çadırları ile tanışmış oldu, kuzu ölümlerinin önüne geçilmiş ayrıca et ve süt verimi ciddi anlamda artmış oldu. En önemlisi yem maliyeti ciddi anlamda azalmış oldu.”

 

“Küçükbaş hayvancılık Ayrancı’da temel geçim kaynaklarının başında gelmektedir. Toplamda ilçe ve köylerde yıl içerisinde değişmek suretiyle yaklaşık 250 bin küçükbaş hayvan bulunuyor. Bu sayının yaklaşık yüzde 70’ ini yayla kültürü olan köyler oluşturuyor. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği meraya dayalı olarak yapılıyor. İlçede geniş yayla potansiyeli mevcut olup yetiştiriciler hayvanlarını yılın  yaklaşık 3 ayı yaylaya götürmektedirler. Modern karavanlar sayesinde üreticilerimizin temel ihtiyaçları karşılanmış ayrıca yaylada kalma süreleri uzamış dolayısıyla yem maliyeti de düşmüştür. Karavanlarda bir ailenin kalabileceği yeri, banyosu tuvaleti televizyonu buzdolabı gibi üniteler mevcut olup şehirde yaşayan bir insanın konforu ile yaylada kalan bir insanla hiçbir farkı kalmamıştır.”

 

KOP İLE KADIN ELİ ÜRETİME DEĞİYOR SÜT DEĞER KAZANIYOR

“Ayrancı için Obruk Peyniri de büyük önem taşıyor. Tarihi ve kültürel miras olması yanında dünyanın en iyi 5 peyniri arasında gösterilen coğrafi işaretli Obruk Peynirini İlçe Tarım Orman Müdürlüğü ve KOP İdaresi Başkanlığı bir proje ile geniş kitlelere tanıttı. Böylelikle peynirin gerçek değerinde pazarlanması sağlandı. Söz konusu proje kapsamında dünyada ilk olarak seyyar tip süt işleme tesisi üreticilere verildi. Amaçsa yaylalarda katma değere dönüşen sütün hijyenik şartlarda işlenmesini sağlamak ve yöresel ürünleri ön plana çıkarmak. Bir diğer amaçsa üreticileri marka ile tanıştırmak. Proje kapsamında bir de kooperatif kuruldu. Soğuk hava deposu tadilat işlemleri yapılan kooperatife e ticaret sitesi de kuruldu. Böylece üreticinin pazar sorunu da çözülmüş oldu. Peynire ilişkin yapılan çalışmalar dünyaca ünlü National Geographic dergisinde de yer buldu.”

 

MERALAR KOP İLE ISLAH EDİLEREK VERİMLİ HALE GELİYOR

“Mera hayvancılığı ilçemiz için önemli bir etkendir. Proje kapsamında atriplex, kochia gibi çalımsı bitkilerin yanı sıra otsu bitkilerinin de fide şeklinde 300 dekar alanda yaklaşık 850 bin adet dikilmesi ile mera ıslah çalışması yapılmıştır. Bu sebepten dolayı kışın bile üretici yem maliyetini düşürmek için mera da hayvanı için yeşil aksamlı bitki bulabilecektir.”

 

KOOPERATİFİMİZ KOP İLE DAHA GÜÇLÜ

“İlçemizde bulunan kooperatiflerin etkinliğini artırmak ve üreticilerin tarımsal faaliyetlerini kolaylaştırmak için makine ekipman parkı kurulmuştur.”

 

KOP İLE BAKLİYAT SINIFLAMA VE PAKETLEME

“Ayrancı Ziraat Odası Başkanlığı ile çiftçilerin kendi tohumlarını kendileri üretebilmeleri için tohum eleme sınıflama ve paketleme tesisi kuruldu. Üreticiler artık kendi tohumlarını kendileri üretebilir hale geldi.”

 

AYRANCI’ DA KOP İLE YAZ SERACILIĞI BAŞLIYOR

“İlçemizde alternatif ürün yetiştiriciliğini desteklemek, birim alandan maksimum verim alınarak çiftçilerimizin gelir düzeyini artırmak için bu yıl ilçemizde ilk defa yaz seracılığı projesi desteklenmiştir. Proje kapsamda 9 adet her biri 1050 metrekare olmak üzere toplamda 9 bin 450 metrekare sera kurulumu sağlanmıştır. Projemizde ki amaçlardan bir tanesi de kendi kendine yeten şehircilik anlayışını oturtmak ilçenin belli dönemindeki sebze ihtiyacına cevap vermek projemizin amaçlarındandır. Son 3 yılda kurumumuz tarafından 6 adet proje de sona gelinmiş ve toplamda yaklaşık 4 milyon 250 bin TL yatırım yapılmıştır.

Bu Haber 1683 Defa Okundu.