Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
KOP Embriyo Transferi Merkezi İnşaatında Sona Gelindi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen, Aksaray Üniversitesinde (ASÜ) tarafından yürütülen ‘KOP Embriyo Transferi Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi Projesi’ inşaatında sona gelindi.

Eklenme Tarihi
19.02.2020
Okunma Sayısı
2142 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen, Aksaray Üniversitesinde (ASÜ) tarafından yürütülen ‘KOP Embriyo Transferi Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi Projesi’ inşaatında sona gelindi. Başkan Bostancı ve Rektör Şahin, proje sahasında incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

 

KOP İdaresinin 4 milyon TL tutarında hibe finansman desteği verdiği ve ASÜ tarafından yürütülen ‘KOP Embriyo Transferi Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi Projesi’ inşaatı hızla ilerliyor. KOP Başkanı İhsan Bostancı ve ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin yapımı devam eden merkezin inşaat alanında incelemelerde bulundu. ASÜ ve KOP heyetinin katıldığı ziyarette, bina içindeki teknik ve teorik uygulama alanlarını ve hayvan barınaklarını hakkında bilgiler aktarıldı.

 

KOP İdaresi, Aksaray Üniversitesi, Tarım ve Orman Bakanlığı, Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Aksaray Ticaret Borsası işbirliğiyle hayata geçirilen projenin Türkiye’de üniversitelerde kurulan ilk uluslararası Embriyo Transferi Merkezi olarak öne çıktığını ifade eden KOP Başkanı Bostancı, merkez sayesinde dünya genelinde yaygın olarak kullanılan embriyo transferi uygulamalarının, ülkemizin kaliteli damızlık sığır yetiştiriciliğine katkı sunması ve yaygınlaştırılmasına hizmet edeceğini söyledi.

 

Gerek Türkiye’de gerekse İslam coğrafyası ülkelerinde embriyo üretimi ve transferi konusunda yeterli sayı ve kapasitede eğitim, araştırma ve uygulama merkezinin bulunmaması gerçeğinin kurulan merkezi daha da öne çıkarttığına dikkat çeken Bostancı; “Araştırma Merkezinde Türki Cumhuriyetler, Balkan ülkeleri, Orta ve Kuzey Afrika ülkeleri ve Orta ve Uzak Doğu ülkeleri ile işbirliği halinde embriyo transferi konularında eğitim ve araştırmalar da yapılabilecek. Proje ile yüksek genetik kapasiteye sahip düvelerin diğer ülkelere pazarlanmasını sağlayacak ölçüde embriyo üretim merkezlerinin kurulmasına yardımcı olmak, yüksek genetik kapasiteye sahip ebeveynlerden elde edilen erkek buzağıların sperme üretim merkezlerine bildirilip bu hayvanların sperme üretimlerinde kullanılması sağlanacak” dedi.

 

Embriyo merkezinin Aksaray özelinde KOP Bölgesinin tarım ve hayvancılığı açısından büyük önem arz ettiğine dikkat çeken ASÜ Rektörü Şahin ise “Embriyo Transferi Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi KOP desteği ile yapılıyor. Bu merkez hem bilimsel çalışmalar hem de et ve süt verimliliği bakımından yüksek kalitede ırkların yetiştirilmesi noktasında faaliyet gösterecek. Uluslararası standartlara sahip olan merkez, üniversiteler arasında bir ilki de temsil ediyor. Amacımız, embriyo transferi uygulamalarını ülke genelinde yaygınlaştırmak. KOP Başkanımıza ve ekibine projemize sağladıkları finansman katkılarından dolayı çok teşekkür ediyoruz.” dedi.

 

Merkez içerisinde sperma ve kök hücre laboratuvarları, depolar, sterilizasyon alanı, idari ve teknik personel çalışma odaları da yer alıyor. Öte yandan ASÜ’de, “KOP Bölgesinde Yetiştiriciliği Yapılan Yüksek Verimli Simental Irkı İnek Popülasyonunun Embriyo Transferi Yöntemiyle Arttırılması” isimli proje de başarıyla devam ediyor.

 

Bu Haber 2142 Defa Okundu.