Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
KOP İdaresi Modern Tarım Sistemlerini Destekliyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının KOP TEYAP kapsamında desteklediği modern tarım sistemleri projeleri tarla günleri etkinliği ile katılımcılara tanıtıldı.

Eklenme Tarihi
26.09.2019
Okunma Sayısı
2660 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

KOP Destekleri Tarla Günleriyle Tanıtıldı

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının KOP TEYAP kapsamında desteklediği modern tarım sistemleri projeleri tarla günleri etkinliği ile katılımcılara tanıtıldı.

 

Konya’nın Çumra ilçesinde düzenlenen tarla günleri etkinliğine KOP İdaresi Başkanlığı Tarım ve Kırsal Kalkınma Koordinatörü Mustafa Ümit Yorgancılar, Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Fatih Özdemir, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve bölge çiftçileri katıldı. Etkinlikte, kısa adı KOP TEYAP olan KOP Bölgesi Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi kapsamında yüzde 100 hibe desteği sağlanan “Demire Değil Geleceğe Yatırım Projesi” ve “Geleceğim Toprak Amacım Korumak Projesi” hakkında bilgiler verildi.

 

“KOP’tan Tarımsal Farkındalığa Son 5 Yılda 28 Milyon Liralık Destek”

Bölgenin toprak kaynağı olarak oldukça zengin olduğunu ancak ona can veren su kaynakları bakımından son derece fakir bir konumda bulunduğunu belirten Tarım ve Kırsal Kalkınma Koordinatörü Mustafa Ümit Yorgancılar, toprak ve su kaynaklarının etkin ve sürdürülebilir kullanımı ile doğal kaynakların gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılmasının yollarını bulmak zorunda olduklarını belirterek; “Geleceğimiz çok önemli, topraklarımızın, çocuklarımızın geleceği çok önemli. KOP İdaresi Başkanlığı olarak gerek uyguladığımız gerekse uygulamasına vesile olduğumuz projelerde akıllı tarım uygulamalarını özellikle ön plana çıkartılmasını istiyoruz. Bölgemizdeki tarım arazilerimiz organik madde açısından oldukça fakir. En az toprak işlemesi ile en iyi tarım teknikleri nasıl uygulanır konuları üzerine çalışmalar yürütüyoruz. Bölgede KOP TEYAP uygulamasına 2015 yılında başladık. Aradan geçen süre zarfında Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’tan oluşan KOP Bölgesinde 4 bine yakın teknik personel ve çiftçi eğitiminde aracı olduk. Ayrıca uygulaması yapılan 148 projeye ise 28 milyon liralık destek sağladık ve neredeyse bu desteklerimizin tamamına yakın bir kısmı yüzde 100 hibe desteği olarak gerçekleşti. KOP TEYAP kapsamında 2019 Yılı Mali Destek Çağrı Programımıza 180 adet proje müracaatı gerçekleşti. Destekleme yapılacak projeler henüz tam olarak netlik kazanmadı ancak ortalama olarak 7 milyon liraya yakın bir destekleme yapılması öngörülmektedir.” dedi.

 

“Yerel ve Bölgesel Kalkınma İçin Çabalıyoruz”

Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, kırsal kalkınmanın yerel ve bölgesel kalkınma olmak üzere iki sacayağı üzerine inşa edildiğini belirterek; “Gerek Tarım ve Orman Bakanlığı gerek diğer tarım kuruluşlarımız olarak ve gerekse KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığımız olarak hem yerel kalkınmayı hem de bölgesel kalkınmayı en iyi şekilde yapmak için proje desteklerimizi sürdürüyoruz. Çiftçilerimiz, Sivil Toplum Kuruluşlarımız, Kooperatif ve Birliklerimiz, Akademisyen ve Önder Çiftçilerimizle işbirliği içerisinde yürüttüğümüz projelerimizle uygulama alanlarındaki ürün verimliliği ve çeşitliliğini ön plana çıkartıyoruz. Bugün tarla günü yaptığımız uygulama alanımızda ilk ürün olarak Macar Fiğ bitkisi ekildi ve ardından yeniden toprak işlemesi yapılmadan doğrudan ekim sistemi kullanılarak üzerine mısır bitkisi ekimi yapıldı. Görüldüğü gibi daha az maliyetle verim oranı yüksek ikinci ürün alımı gerçekleşmektedir. Geleneksel üretim sistemlerinin yerine daha bilimsel ve modern tarım tekniklerinin yaygınlaşması için bu ve benzeri tarla günleri etkinliklerinin yaygınlaşmasını arzuluyoruz” diye konuştu.

 

“KOP, Küçük Dokunuşlarla Büyük Farkındalık Sağlıyor”

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu ise KOP İdaresinin küçük dokunuşlarla bölge tarımına verdiği önemli farkındalığa dikkat çekti. “KOP İdaresi küçük dokunuşlarla bölgede çok önemli farkındalıklar oluşturdu” diyen Soylu konuşmasını şöyle sürdürdü; “Toprağı koruma, verimliliğini artırma ve ikinci ürün ekim koşullarında zaman kazandırmak ve sağlıklı üretim açısından özellikle uygun ekipmanların tanıtılması açısından çok önemli bir projelerin tarla gününde beraberiz. Uzun yıllardır doğrudan anıza ekim, hayvan gübrelerinin toprakla buluşturulması gibi konularda sürekli çiftçilerimize önerilerde bulunuyorduk ancak bu önerilerin uygulamaya geçmesi biraz zaman alabiliyordu. Burada devreye giren Tarım il ve ilçe müdürlüklerimizin sunduğu projelere KOP İdaremizin mali destekleri neticesinde bu hususlar hayata geçirilmiş durumdadır. Bugün geldiğimiz noktayı tarif etmek gerekirse, eksiden bir köye gittiğimiz zaman tezek kokusundan geçilmezdi artık bugün parayla dahi hayvan gübresini bulamıyoruz. Neden, artık çiftçimiz bilinçlendi, hayvan gübresinin önemini kavradı ve tarlaya uygulamada kullanılacak makine ekipmanlarına sahip oldular”

 

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Fatih Özdemir de bölge tarımının kurtuluşu ve geleceğinin doğrudan ekim gibi daha az işlemeli akıllı tarım sistemlerinde olduğuna değindi. Konuşmaların ardından uygulama sahasındaki ekili ürünleri ve verimlilik oranlarını inceleyen katılımcılar son olarak hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bu Haber 2660 Defa Okundu.