Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
KOP İdaresi'nde 1. Ulusal Aspir Çalıştayı Gerçekleştirildi

Konya'da Biyoyakıtlar Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİYAME) tarafından 1. Ulusal Aspir Çalıştayı gerçekleştirildi. Çalıştayda konuşan KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı Konya ve çevresinin en önemli sorunun su sıkıntısı olduğuna dikkati çekti.

Eklenme Tarihi
13.05.2016
Okunma Sayısı
4179 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

Konya'da Biyoyakıtlar Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİYAME) tarafından 1. Ulusal Aspir Çalıştayı gerçekleştirildi. Çalıştayda konuşan KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı Konya ve çevresinin en önemli sorunun su sıkıntısı olduğuna dikkati çekti. 

 

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Büyük Selçuklu toplantı salonunda düzenlenen çalıştaya KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Aspir Derneği Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem, Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Fatih Özdemir, Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Celil Çalış, akademisyenler ve davetliler katıldı.

 

BİYAME Müdürü ve Aspir Derneği Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı konferans salonunda düzenlenen programda, Aspirle ilgili ilk kez Konya'da bir çalıştayın gerçekleştirildiğini söyledi. Toplantıyı uluslararası boyuta taşımayı planladıklarını belirten Akınerdem, Türkiye'nin bu tür çalışmalara ihtiyacı olduğunu dile getirdi.


Akınerdem, çalıştayda Aspir bitkisinin üretimi, ıslahı ve ekonomik getirisi gibi birçok konunun bilim insanları ve araştırıcılar tarafından ele alınacağını, hazırlanacak raporun ilgililere ulaştırılacağını ifade etti. Aspirin, ayçiçeği, zeytin ve soya gibi yağ bitkisi olduğunu anlatan Akınerdem, kurak alanlarda fazla suya ihtiyaç duymadan yetişebildiğini vurguladı.

Özelikle orta Anadolu'da, kuraklıktan dolayı ekilemeyen yaklaşık 4 milyon hektar alanda Aspir yetiştirilebileceğine dikkati çeken Akınerdem, "Aspir aynı zamanda münavebe (ekim nöbeti) bitkisidir. Büyük tarım arazilerini nadasa bırakmak yerine bu bitkinin ekilmesinin ülkeye, çiftçiye ve bölgeye büyük katkısı olacaktır." dedi.

"Yüksek destek verilen ürünlerden"

Akınerdem, Aspirin, yüksek destekleme verilen ürünlerden biri olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bakanlık, kilogram başına 55 kuruş destek veriyor. Yani devletin verdiği destek, üretim maliyetinden daha yüksektir. Yüz kilogram Aspir ürünü, 300-350 kilogram buğdayın getirisine denktir. Aspir enerji açığını da kapatabilecek bir bitkidir. Son zamanlarda yağ bitkileri için dışarıya yaklaşık 4,2 milyar dolar para veriyoruz. 60 milyar dolar da enerji için para veriliyor. Aspirle yağ açığımızı kapattıktan sonra geri kalan kısmını da biyodizel olarak enerjide kullanabiliriz. Enerji ve Tabii Kaynaklar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu bitkiden elde edilen yağın, yeşil dizel, biyodizel ve jet yakıtı olarak kullanılması için projeler hazırlamaktadır."

 

 

Bostancı: "Aspir, kuraklığa dayanıklı bir ürün"

KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı ise Konya ve çevresinin en önemli sorunun su sıkıntısı olduğuna dikkati çekti.

Suyla ilgili, kısa vadede kuru tarımda verimin artırılması, uzun vadede ise havza dışından su getirilmesi gibi çalışmaların yapıldığını anlatan Bostancı, bölgedeki bitki deseninin değiştirilmesi ve daha yüksek verim alınabilecek ürünlerin yaygınlaştırılmasıyla ilgili çalışmalar yapıldığını hatırlattı.

Aspirin bu açıdan önemli bir alternatif olduğunu belirten Bostancı, "Aspir kuraklığa dayanıklı, hazırlanan eylem planında yer alan, mevcut ekipmanla işlenmeye müsait bir bitkidir ve belirli şartlar sağlandığında verimli şekilde üretilebilecek bir üründür. Nadas alanlarında ekilebilmesi, boşa giden potansiyelin kurtarılması noktasında önemlidir. Sıvı yağda dış ticaret açığının giderilmesine de önemli katkı sağlayabilir. Posasının hayvan yemi olarak kullanılması, hayvancılığa da ciddi katkı sağlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.


(Kaynak AA)

 

(KONTV ANA HABER - 12.05.2016)

Bu Haber 4179 Defa Okundu.