Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
“KOP İlleri Örnek İmar Uygulamaları” Karaman’da Başladı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sorumluluğunda, GAP ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlıkları ile Yerel Yönetimler ve İller Bankası işbirliğinde yürütülen “GAP ve KOP İlleri Örnek İmar Uygulamaları” projesinin açılışı Karaman’da gerçekleştirildi.

Eklenme Tarihi
24.09.2016
Okunma Sayısı
3963 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sorumluluğunda, GAP ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlıkları ile Yerel Yönetimler ve İller Bankası işbirliğinde yürütülen “GAP ve KOP İlleri Örnek İmar Uygulamaları” projesinin açılışı Karaman’da gerçekleştirildi.

 

KOP Eylem Planında yer alan  “Planlı kentsel gelişmenin sağlanması amacıyla örnek imar uygulamalarının desteklenmesi” eylemi kapsamında, KOP Bölgesini oluşturan illerde halihazır harita ve imar planı yapımı işleri tamamlanan yerleşmelerde imar uygulamalarının yapılmasını teşvik etmek amacıyla örnek uygulamaların ilki Karaman’ın Ermenek İlçesinde 125 hektarlık bir alan üzerinde başladı.

Kalkınma Bakanlığı’nın onayı ile 2016 yılı yatırım programına alınan projenin Ermenek’te gerçekleştirilen açılış programına Çevre ve Şehircilik Bakanı Yardımcısı Mehmet Ceylan, KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Karaman Vali Yardımcısı Sezer Işıktaş, Ermenek Kaymakamı Eyüp Güngör, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Yavuz Erdal Kayapınar, Ermenek Belediye Başkanı Uğur Sözkesen ile çok sayıda davetli katıldı.

 

“Hedefimiz kimlikli ve kişilikli şehirler inşa etmek”

Açılış töreninde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Yardımcısı Mehmet Ceylan, planlı programlı ve doğru bir imar anlayışıyla şehirlerin yeniden şekillendirilmesine büyük önem verdiklerini belirterek, kimlikli, kişilikli ve sağlıklı şehirler inşa etmenin yolunun doğru imar planı uygulamalarından geçtiğini söyledi.

Ermenek’te belirlenen 125 hektarlık alanda yapılacak proje ile yenilikçi bir imar uygulamasının hedeflendiğine vurgu yapan Bakan Yardımcısı Ceylan, “Bu proje ile yürürlükteki imar uygulama mevzuatının yerel yönetimlerce daha doğru uygulanmasını, her imar uygulamasında olabileceği gibi burada da vatandaş şikâyetlerinin proje süresince dikkate alınarak büyük oranda çözüme kavuşturulmasını planlıyoruz. Yeni projede yeni duyuru yöntemleri geliştirilecek ve uygulama sahasındaki taşınmaz sahipleri ile birebir yapılacak görüşmeler ile halkın bilgilendirilmesi, katılımının ve farkındalığın sağlanması yapılacak. Tüm işlemlerde şeffaflık ilkesinin korunması ve maksimum vatandaş memnuniyetinin temini projenin en önemli hedefleri arasında yer alacak” dedi.

 

“Proje Türkiye’de bir ilk”

İmar uygulamalarına yapılan itirazları asgariye indirilebilmek için vatandaşların şikâyetlerine mahkemeye gitmeden çözüm bulanabileceğini öngördüklerini kaydeden Bakan Yardımcısı Ceylan; “Yine bu proje ile imar uygulaması öncesi ve sonrası taşınmazların değerleme yöntemlerinin doğru bir şekilde yapılıp vatandaş mağduriyetinin oluşmamasına özen gösterilecek. Bu anlamda bu projenin Türkiye genelinde bir ilk uygulama olduğunu da hatırlatmak isterim. Bu sayede ülkemiz için en uygun imar uygulama modelinin oluşturulmasına, bu doğrultuda yapılacak mevzuat çalışmalarına önemli bir altlık teşkil edecektir” diye konuştu.

 

“Bölgenin benzersiz potansiyelinin farkındayız”

KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, KOP İdaresi’nin görev tanımı yapılarak faaliyetlerine başladığı günden bu yana bölgenin yer aldığı coğrafyanın, benzersiz potansiyelinin farkında olduklarını ve bu potansiyelin Türkiye’nin kalkınma hedefleri doğrultusunda etkin bir şekilde kullanılabilmesi için alternatif çözümler geliştirmeye, bölgeye vizyon katacak yeni yaklaşımlar oluşturmaya yönelik projeler üretmeye çalıştıklarını söyledi. Yapılan çalışmalar arasında bölgenin kentsel gelişimini planlı olarak sağlayacak örnek uygulamaların yerel yönetimler ve bölge halkı tarafından benimsenerek yaygınlaştırılmasının büyük önem verdikleri hedefler arasında yer aldığını kaydeden Başkan Bostancı, “Açılışını yaptığımız örnek çalışma ile ülkemizin imar uygulama anlayışının daha ileri seviyeye taşımayı hedefleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın hassasiyetini önemsiyor ve takdir ediyoruz.  İmar planı ve uygulamaları bölge kalkınmasının en önemli unsurlarından biridir. Bu nedenle 2014-2018 yıllarını kapsayan, yalnızca ekonomik değil aynı zamanda sosyal kalkınmayı da hedefleyen KOP Eylem Planında “Altyapının Geliştirilmesi ve Kentleşme” ekseni altında bu husus değerlendirilmiş ve “Kırsal ve Kentsel Altyapının Geliştirilmesi” çerçevesinde “Planlı kentsel gelişmenin sağlanması amacıyla örnek imar uygulamaları desteklenecektir.” eylemine yer verilmiştir.  Bu eylem kapsamında “Halihazır harita ve imar planı yapımı işleri tamamlanan yerleşmelerde imar uygulamalarının yapılmasını teşvik etmek amacıyla örnek uygulamalar gerçekleştirilecektir. Projenin 2016 yılı yatırım programında yer almasında büyük emeği bulunan Kalkınma Bakanımız Sayın Lütfi Elvan’a teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

 

‘GAP ve KOP İlleri İçin Örnek İmar Uygulamaları Projesi’nin Ermenek’ten başlamasından duydukları memnuniyeti dile getiren Belediye Başkanı Uğur Sözkesen ise planlı programlı ve doğru bir imar anlayışıyla şehirlerin yeniden şekillendirileceğini belirterek; kimliği, kişiliği olan daha yaşanılabilir sağlıklı şehirlerin yolunun önemli bir adım atıldığını söyledi.

 

Konuşmalarının ardından proje detay sunumları yapılırken, programın ikinci gününde uygulama alanının teknik gezisi gerçekleştirildi. 

Bu Haber 3963 Defa Okundu.