Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
KOP Tarımı İçin İstişare Toplantıları Yapılıyor

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen ‘KOP Bölgesi genelinde kırsal dezavantajlı alanlarda yeni tarımsal-kırsal kalkınma modellerinin oluşturulması’ projesinin istişare toplantıları yapılıyor.

Eklenme Tarihi
09.08.2016
Okunma Sayısı
4856 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen ‘KOP Bölgesi genelinde kırsal dezavantajlı alanlarda yeni tarımsal-kırsal kalkınma modellerinin oluşturulması’ projesinin istişare toplantıları devam ediyor.

 

“Kırsal Dezavantajlı Alanlarda Tarımsal Kırsal Kalkınmaya Yönelik Model Geliştirilmesi ve Elma, Kiraz, Üzüm ve Çilek Meyvelerinde Değer Zinciri Analizi Araştırma Etüt Projesi”nin istişare toplantıları Aksaray’da dört farklı noktada düzenlendi. 

8-11 Ağustos 2016 tarihleri arasında Ortaköy, Aksaray Merkez ve Gülağaç ilçelerinde de geniş katılımlı olarak istişare toplantıları gerçekleştirildi. Aksaray toplantılarının ardından 15-18 Ağustos 2016 tarihleri arasında dört gün boyunca Niğde merkez ve ilçelerini kapsayan toplantılar yapılacak. 

 

İkinci toplantı Aksaray’da

Konya’nın Akören İlçesinden başlayan toplantıların ikinci durağı Aksaray oldu. Aksaray'da gerçekleştirilen toplantılara, KOP İdaresi Uzmanları, proje yürütücüleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüğü yetkilileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, kamu ve özel sektörde görev yapan tarım uzmanları ile muhtarlar ve üreticiler katıldı.

 

İki aşamadan oluşan projenin ilk ayağı olan Kırsal Dezavantajlı alanlarda Tarımsal Kırsal Kalkınmaya Yönelik Model Geliştirilmesi kapsamında Meyvecilik, Örtü Altı Tarım, Küçükbaş Hayvancılık, Arıcılık, İyi ve Organik Tarım, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, Serbest Sistem Kanatlı Hayvancılık, Üretim ve Dağıtım Kanalları, Tarımsal Örgütlenme ve Tarım Dışı Gelir Getirici Faaliyetler gibi on temel eksen başlığı altında düzenlenen istişare toplantılarında ilçelerin kendine özgü üretim modelleri ve ürün çeşitleri hakkında sorunlar ve çözüm önerileri belirlenirken, Elma, Kiraz, Üzüm ve Çilek Meyvelerinde Değer Zinciri Analizi Araştırma Etüt Projesi kapsamında ise sivil toplum kuruluşları, tarım alanında uzman teknik personel ve üreticilerle anket çalışmaları yapılıyor.

 

Proje kapsamında istişare toplantılardan elde edilecek veriler ile uydu görüntüleri kullanılarak bölge özelliklerine en uygun ürün deseni oluşturulması verileri sonuç analizi raporuna eklenerek ve kırsal dezavantajlı bölgelerde uygulanacak en doğru kalkınma modeli belirlenmiş olacak.

 

 

KOP Tarımı İçin Niğde’de İstişare Toplantıları Yapıldı. 

Kalkınma Bakanlığı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı,  ‘KOP Bölgesi genelinde kırsal dezavantajlı alanlarda yeni tarımsal-kırsal kalkınma modellerinin oluşturulması’ projesinin istişare toplantıları planlandığı takvime göre devam ediyor.

 

KOP Eylem Planı çerçevesinde başlatılan istişare toplantılarının Niğde ayağı tamamlandı. “Kırsal Dezavantajlı Alanlarda Tarımsal Kırsal Kalkınmaya Yönelik Model Geliştirilmesi ve Elma, Kiraz, Üzüm ve Çilek Meyvelerinde Değer Zinciri Analizi Araştırma Etüt Projesi” için Altunhisar, Çamardı, Bor ve Ulukışla ilçelerinde geniş katılımlı toplantılar düzenlendi. 

 

KOP İdaresi Uzmanları, proje yürütücüleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüğü yetkilileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, kamu ve özel sektörde görev yapan tarım uzmanları ile muhtarlar ve üreticilerin katıldığı toplantılarda bölgenin önemli tarım kaynakları ve sorunları masaya yatırıldı.

 

Kırsal Dezavantajlı alanlarda; Tarımsal Kırsal Kalkınmaya Yönelik Model Geliştirilmesi kapsamında Meyvecilik, Örtü Altı Tarım, Küçükbaş Hayvancılık, Arıcılık, İyi ve Organik Tarım, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, Serbest Sistem Kanatlı Hayvancılık, Üretim ve Dağıtım Kanalları, Tarımsal Örgütlenme ve Tarım Dışı Gelir Getirici Faaliyetler gibi on temel eksen başlığı altında düzenlenen istişare toplantılarına üreticilerden ve sivil toplum kuruluşlarından yoğun katılım sağlandı.

 

Elma, Kiraz, Üzüm ve Çilek Meyvelerinde Değer Zinciri Analizi Araştırma Etüt Projesi kapsamında ise doldurulan anket formları ile bölgenin genel eğilimi belirlendi. İlçeler düzeyinde kendine özgü üretim modelleri ve ürün çeşitleri hakkında sorunlar tespit edilerek çözüm önerileri masaya yatırıldı. 

 

 

KOP Bölgesindeki 36 ilçeyi kapsayan proje toplantıları 28 Eylül 2016 Çarşambagününe kadar devam edecek toplantıların takvimi ise şöyle oluştu:

  • 22-24 Ağustos 2016 tarihleri arasında Konya ili Ilgın, Ahırlı, Yalıhüyük ve Doğanhisar ilçeleri,

 

  • 31 Ağustos-2 Eylül 2016 tarihleri arasında Konya ili Seydişehir, Akşehir ve Bozkır ilçeleri,

 

  • 5-8 Eylül 2016 tarihleri arasında Karaman ili Ayrancı, Sarıveliler, Başyayla ve Ermenek ilçeleri ile Konya ili Hadim ve Taşkent ilçeleri,

 

  •  19-22 Eylül 2016 tarihleri arasında Konya ili Meram, Derbent, Güneysınır, Ereğli ve Halkapınar ilçeleri, 

 

  • 26-28 Eylül 2016 tarihleri arasında ise  Konya ili Hüyük, Beyşehir, Derebucak ve Selçuklu İlçeleri. 

Bu Haber 4856 Defa Okundu.