Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
KOP TEYAP Kapsamında Koyun ve Keçi Yetiştiriciliği Eğitimi başladı

Kalkınma Bakanlığı KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen ve kısa adı KOP TEYAP olan proje kapsamında, “Koyun ve Keçi Yetiştiriciliği” eğitimlerinin açılışı Karaman'da yapıldı.

Eklenme Tarihi
24.11.2015
Okunma Sayısı
3021 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

Kalkınma Bakanlığı KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen ve kısa adı KOP TEYAP olan proje kapsamında, “Koyun ve Keçi Yetiştiriciliği” eğitimlerinin açılışı Karaman'da yapıldı.

 

23 Kasım 2015 Pazartesi günü Grant Karaman Otel’de gerçekleştirilen eğitim programının açılışına; Vali Murat Koca, KOP Bölge Kalkınma Başkanı İhsan Bostancı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Haşim Keskin, akademisyenler, teknik personel ve çiftçiler katıldı.

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan eğitim programının açılışında konuşan KOP Bölge Kalkınma Başkanı İhsan Bostancı, KOP İdaresi olarak bugüne kadar yaşanan coğrafyanın potansiyelinin en etkin ve verimli şekilde kullanılmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

 

KOP Eylem Planı ile tarım sektörünün sürdürülebilirliğini korumanın yanında bölgenin sadece tarım odaklı değil tüm sektörlerde kalkınmasını amaçladıklarını ifade eden Bostancı, 2014 yılında KOP Eylem Planı kapsamında “KOP Hayvancılık Yatırımları Destekleme” hibe programı uygulanmaya başladığını belirterek, bu program ile küçük ölçekli hayvancılık işletmelerinin modern ahır ve ağıllara kavuşması ve sürülerin ıslah edilmesiyle birlikte verim ve kalitenin artırılmasının hedeflendiğini, KOP bölgesindeki hayvancılık yatırımlarına inşaatta yüzde 50, koç ve teke alımında ise yüzde 80 hibe desteği verildiğini ifade etti.

 

Diğer sektörlerde olduğu gibi tarımda da uluslararası rekabeti biçimlendiren faktörlerin başında teknoloji üretimi ve nitelikli insan gücünün geldiğini söyleyen Bostancı, çiftçilerin de rekabetçi bir ortamda hayatta kalmaları ve ülkemizin gıda güvenliğini sürdürülebilir kılabilmeleri için değişen ekolojik ve ekonomik şartlara hızla ayak uydurmaları, güncel, kullanılabilir ve uygulanabilir bilgileri edinmeleri gerektiğini vurguladı.  Bu amaçla 2015 - 2018 yılları arasında gerçekleştirilecek olan KOP Eylem Planında “Ekonomik Yapının Güçlendirilmesi” ekseninde yer alan KOP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesini (KOP TEYAP) hayata geçirdiklerini söyleyen Başkan Bostancı, kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde yürütülecek olan KOP TEYAP ile tarımla ilgili kurum ve kuruluşların kapasitesinin artırılması ve tarımsal eğitim ve yayım hizmetlerinin çeşitlendirilerek çiftçilerin kapasitelerinin artırılmasının hedeflendiğini belirtti.

 

Karaman'daki eğitimler 5 gün sürecek

Başkan Bostancı, KOP TEYAP kapsamında kamu ve özel sektördeki personellere yönelik düzenlenen hizmet içi eğitimlerinin ilkini Aksaray ilinde “Tarımsal Yayım” konusunda verdiklerini bugün ise Karaman’da beş gün sürecek olan eğitimler süresince koyun ve keçi yetiştiriciliği konusunda personele teorik eğitimler verileceğini aynı zamanda koyun ve keçi işletmelerine ve Divle Peynir Mağaralarına uygulama gezileri düzenleneceğini söyledi.  KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Bostancı, bu eğitimlerin ardından “Büyükbaş Hayvancılık ve Serbest Sistem Tavukçuluk” konularında 2015 yılında verecekleri eğitim programın yanı sıra 2016 yılı içerisinde de buna benzer ya da farklı konularda personellere eğitimler vermeyi planladıklarını sözlerine ekledi.

 

Vali Murat Koca ise eğitim programın açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi; “KOP bölgesinde eğitimli çiftçi ve modern tarım için “KOP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi” kapsamında, ilimizde 5 gün boyunca, değerli akademisyenlerimizin katkılarıyla sürecek olan küçükbaş hayvancılık eğitim programında sizlerle birlikte olmaktan onur duyduğumu ifade etmek istiyorum. KOP Eylem Planı kapsamında 2015 – 2018 döneminde kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde yürütülecek tarımsal eğitim ve yayım projesinin, ilimiz ve bölgemiz tarımsal yayım ve danışmanlık alanında çalışan özel ve kamu personelinin beşeri kapasitesinin geliştirilmesi yönüyle çiftçilerimize verilecek eğitim, yayım ve danışmanlık hizmetlerinin niteliğinin artırılması bakımından önem arz etmektedir." 

 

Vali Koca: "Hayvancılık Karaman ve KOP Bölgesi için önemli"

Karaman nüfusunun yüzde 39’unun tarımda istihdam edildiğini vurgulayan Vali Koca, tarım ve hayvancılığın Karaman için ekonomik açıdan oldukça önemli olduğunu vurguladı. Karaman koyun ırkının öneminden bahseden Vali Koca, "Küçükbaş hayvancılığın artırılmasında, coğrafi şartların uygunluğu ile birleşen bölgemiz insanının geleneksel yetiştirme ve tüketim alışkanlıkları, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini zorunlu hale getirmektedir. Karaman’daki küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, ilimiz adıyla anılan Karaman koyun ırkı ve dağlık alanlardaki keçi yetiştiriciliği ile tarihi temellere dayanmaktadır. Kırmızı et açığını kapatmak için, son yıllardaki hayvancılığa uygulanan teşvikler sayesinde, keçi ve koyun yetiştiriciliğinde önemli artışlar kaydedilmiştir. Karaman; 430 bin koyun, 146 bin keçi varlığıyla KOP Bölgesi içerisinde küçükbaş hayvan varlığının yaklaşık yüzde 15’ine sahiptir. Bu tablo küçükbaş hayvancılık yetiştiriciliği konusunda bölgede tarım sektöründe faaliyet gösteren hem teknik personel, hem de çiftçilerin eğitime ihtiyacı olduğunu göstermektedir. KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı koordinesinde ilimizde planlanan eğitim programına katkı sağlayan, programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, eğitimin ilimiz ve bölgemiz adına hayırlar getirmesini diliyorum” diye konuştu. 

 

Açılış konuşmalarının ardından KOP Tarımsal eğitim ve yayım projesi kapsamında ilimizde beş gün sürecek olan koyun ve keçi yetiştiriciliğinin ele alındığı eğitim programına geçildi.

Bu Haber 3021 Defa Okundu.