Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Mantar Yetiştiriciliği KOP Bölgesinde Yaygınlaşıyor

Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de son yıllarda hızla yaygınlaşan, özellikle kırsal dağlık alanlarda çiftçilerin ek gelir kapısı haline dönüşen mantar yetiştiriciliğinin doğruları ve doğru bilinen yanlışları KOP İdaresi’nin düzenlediği “KOP Bölgesi Mantar Yetiştiriciliği Sempozyumu” ile Konya’da masaya yatırıldı.

Eklenme Tarihi
20.03.2019
Okunma Sayısı
4273 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de son yıllarda hızla yaygınlaşan, özellikle kırsal dağlık alanlarda çiftçilerin ek gelir kapısı haline dönüşen mantar yetiştiriciliğinin doğruları ve doğru bilinen yanlışları KOP İdaresi’nin düzenlediği “KOP Bölgesi Mantar Yetiştiriciliği Sempozyumu” ile Konya’da masaya yatırıldı.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, kurulduğu günden bu yana bölgenin kalkınmasını hızlandırmak amacıyla yürüttüğü çok sektörlü proje ve hibe desteklerini bilgilendirme toplantıları ile sürdürüyor. Konya Bayır Diamond Hotelde yapılan sempozyuma KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Tarım ve Orman Bakanlığı Konya İl Müdürü Seyfettin Baydar ile Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat illerinden gelen akademisyenler, üreticiler ve özel sektör temsilcileri katıldı.

 

“Dağlık Kırsal Alanlarda Gelir Getirici Projeler Yürütüyoruz”

Kalkınmanın çok boyutlu bir kavram olduğunu ve bu doğrultuda çok farklı sektörlerde faaliyet yürüttüklerini ifade eden KOP Başkanı İhsan Bostancı, bölge gerçeğinden hareketle bu çalışmaların odağında kırsalın yer aldığını belirterek; “Özellikle son 50-60 yılda kırsaldan kente doğru yoğun bir göç hareketi yaşanmaktadır. Başkanlık olarak kurulduğumuz günden bu yana bölgenin kalkınmasını hızlandırmak amacıyla çeşitli faaliyetleri desteklemek ve çeşitli projeler üretiyoruz. Nüfusumuzun yüzde 60’ı kırsalda yaşarken bugün kırsal nüfusumuz yüzde 15’lere kadar gerilemiş durumda. ‘Doğduğun yerde doy’ prensibi ile nüfusumuzun daha fazlasının doğdukları yerde kalabilmesini sağlamak bizim önemli amaçlarımızdan birisi. Bunun ne şekilde yapılacağını hususunu incelediğimiz zaman ekonomik faktörlerin en ön planda olduğunu görüyoruz. Bunun yanında insanımızın doğduğu yerdeki sosyal imkanları, altyapı imkanları da bu konuda etkili oluyor. Farklı gelir kaynaklarının kırsal dağlık bölgelerde tanıtılması ve yaygınlaştırılması için gerek Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından gerek diğer kuruluşlar tarafından gerekse İdaremiz tarafından bazı çalışmalar yürütülmektedir. Özellikle dağlık kırsal alanlarda, toprağın parçalı olduğu gelir elde edecek faaliyet alanlarının sınırlı olduğu alanlarda konvansiyonel tarım uygulamalarının dışında farklı üretim çeşitlerinin ve metotlarının yaygınlaştırılması hepimizin önceliğidir. Bu noktada son zamanlarda vermi kompost üretimi, seracılık ve mantar yetiştiriciliği bölgemizde hızla yaygınlaşmakta ve üreticilerimize önemli gelir kaynakları oluşturulmaktadır. Ancak bu hızla yaygınlaşmanın beraberinde getirdiği önemli bir bilgi kirliliği de bulunmakta, doğru bilinen yanlışlıklar olmaktadır. Çoğu üreticimiz kafasına takılan sorulara cevap bulabilmek için internet ortamından farklı kaynaklara ulaşmakta ancak yaşanan bilgi kirliliği nedeniyle bazı yatırımcılarımız bırakın gelir kazanmayı koydukları sermayeyi bile kaybedebilmektedir. Dolayısıyla düzenlediğimiz bu sempozyum ile mantar yetiştiriciliği ile ilgili konusunda uzman akademisyenlerimiz ve özel sektör işletme sahiplerimiz laboratuvar ve sahada yaşadıkları tecrübeyi sizlerle paylaşacak” dedi.

 

“Kaynakları en etkin ve verimli şekilde kullanmalıyız”

Tarım ve Orman Bakanlığı Konya İl Müdürü Seyfettin Baydar, Konya başta olmak üzere tüm KOP illerinde birçok konuda olduğu gibi çok önemli ve farklı kaynaklara sahip olduğunu söyleyerek; “Bu kaynakları iyi yöneterek özellikle mantarda yüksek dağlık kırsal alanlarda yaşayan vatandaşlarımıza daha fazla kazanç elde edecekleri çalışmaları yaygınlaştırmayı planlamaktayız. KOP İdaresi gibi kaynak desteği sağlayan kuruluşlarımızdan kaynaklarını en etkin ve verimli şekilde doğru adreste doğru işler yaparak kullanmakla mükellefiz. Kırsal dağlık alanlarda yaşayan vatandaşlarımızın gelirlerini artırabilecekleri, ürün çeşitliliğini sağlayabilecekleri önemli alternatiflerden birisi mantardır. KOP İdaresi hem bizim için hem bölge çiftçilerimiz için çok önemli bir değerimiz. İdareye sunduğumuz projemiz onaydan geçti ve Konya’nın Akören ilçesinde bir mantar birliği kuracağız. İçerisinde üretimden paketleme, ambalajlama ve soğuk hava depolarına kadar bir çok imkanın bulunduğu proje ile yüksek dağlık kesimlerde bulunan Güneysınır, Hadim, Taşkent, Bozkır, Ahırlı, Yalıhüyük gibi alanlarda çiftçilerimizin ürettiği mantarları bu birliğimiz marifeti ile toplayacağız. Bakanlığımızın onayı ile birliğimizin kuruluşu onaylanır onaylanmaz soğuk zinciri bozmadan araçlarımızla bölge üreticilerimizin ürünlerini yerinden toplayacağız. Bir kez daha KOP İdaresine teşekkür ediyoruz çünkü böyle bir merkez kurulması için bize ciddi bir bütçe ayırdı. İnanıyoruz ki kaynaklarımızı etkin kullandığımız zaman çiftçimizin kazancını ve refahını artırmış olacağız”

 

Açılış konuşmalarının ardından ‘Mantar Çesitleri ve Türkiye’deki Mantarcılık Sektörünün Durumu’, ‘Egzotik Mantarlarda Şişe Kültürü Teknolojisi’, ‘Türkiye’de Kayın Mantarı İşletmelerinin Sosyo Ekonomik Yapısı’, ‘Şapkalı Kültür Mantar Kompost Üretimi ve Problemleri’, ‘Şapkalı Kültür Mantarı Üretimindeki Problemler’, ‘Yerli Misel Üretimi, Mantarda Yeni Üretim Teknolojileri’, ‘İstiridye Mantarı Üretimi’ ve ‘Mantar Tesis Pazarlama Sorunlarındaki Çözümler’ konularında  katılımcılara bilgiler aktarıldı.

 

 

 

Bu Haber 4273 Defa Okundu.