Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Sürdürülebilir Doğa Dostu Tarıma KOP Desteği

Kalkınma Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen ve Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülen “Erken Kalkan Yol Alır” projesi hayata geçirildi.

Eklenme Tarihi
23.03.2018
Okunma Sayısı
5017 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

“Tahmin Uyarı Sistemi (TUS) İle Çiftçilere SMS’li Destek” 

 

Kalkınma Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen ve Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülen “Erken Kalkan Yol Alır” projesi hayata geçirildi.

 

Proje yürütücülüğünü Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün gerçekleştirdiği, KOP İdaresi tarafından ise 2016 ve 2017 yılları KOP Kırsal Kalkınma Programı çerçevesinde yüzde yüz hibe ile yaklaşık 340 bin TL tutarında finansman desteği sağladığı Tahmin Uyarı Sistemi (TUS), çiftçilerin işini kolaylaştıracak.

 

“Çiftçilere SMS İle Erken Uyarı Gelecek”

Uygulanan proje ile proje sahasında sürdürülebilir ve doğaya dost tarım yapılması amaçlanıyor. Kurulan istasyonların üzerinde yaprak ıslaklığı sensörü, toprak nemi sensörü, yağış ölçer sensörü, hava nemi ve sıcaklığı sensörlerinin ölçüm değerleri istasyona entegre data hatları ile sisteme yüklenecek ve görevli teknik personeller tarafından yapılan değerlendirme sonucu çiftçilerin cep telefonuna kısa mesaj (SMS) yolu ile hastalık veya zararlı çıkışına yönelik erken uyarı mesajları gönderilecek.

 

Yaşanabilecek hastalık veya zararlılarına karşı yapılacak mücadelenin önceden tespit edilerek üreticilere zamanında duyurulmasını sağlamak amacıyla hayata geçirilen Tahmin Uyarı Sistemi Konya’da 25 ilçede 27 istasyonla 300 bin dekarlık alanda uygulanıyor. “Doğa Dostu” olarak sürdürülen proje ile üretilen ürünlerde verim, kalite artacak ve kayıplar önceden önlenerek Konya ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak.

 

“TUS’la, 300 bin dekar alan gözetim altına alınıyor”

Projenin tanıtımı İlçe Müdürleri, çiftçi örgütleri temsilcileri, akademisyenler ve üreticilerin katıldığı bir toplantı ile yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan KOP İdaresi Tarım ve Kırsal Kalkınma Koordinatörü M. Ümit Yorgancılar, KOP İdaresi’nin finansmanıyla hayata geçirilen Tahmin Uyarı Sisteminin 2016 yılında Konya genelinde 8 ilçede 16 istasyonla başladığını belirterek, bugün gelinen noktada 25 ilçede 27 istasyonla 300 bin dekarlık alanı ve 19 bin çiftçiyi kapsayan önemli bir sürdürülebilir doğa dostu proje haline dönüştüğünü söyledi.

 

“Verim ve kalite artışına ek olarak zirai ilaçlama en aza inecek”

Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Fevzi Tosun ise sistemin hali hazırda yumuşak ve sert çekirdekli meyve, bağ ve hububat hastalık ve zararlıları ile mücadelede kullanıldığını belirterek;  TUS’un üreticiye zamanında müdahale imkanı sağlayarak kalite ve verim kayıpları en aza indirmek ve Pestisit adı verilen zirai ilaç kullanımını azaltarak zirai mücadele maliyetlerini en aza indirmek gibi çok sayıda faydasının bulunduğunu ifade etti.

Bu Haber 5017 Defa Okundu.