Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, 81 İlden Gençlerle Konya’da Buluştu

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, "Genç Çiftçi Zirvesi"ne katıldı, Türkiye'nin 81 ilinden gelen gençlerle Konya’da buluştu.

Eklenme Tarihi
30.11.2018
Okunma Sayısı
4323 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, "Genç Çiftçi Zirvesi"ne katıldı, Türkiye'nin 81 ilinden gelen gençlerle Konya’da buluştu. Bakan Pakdemirli, “Bazen tek bir gencin ortaya koyduğu bir model ve yaklaşım binlerce gencin yaşamına etki edebilir. Ülkemiz için rol model olabilecek gençlerin ortaya çıkması için çalışıyoruz” diye konuştu.

 

“Üretmek için Toprağa Dokunmaya” sloganıyla 81 ilden gelerek Genç Çiftçi Zirvesi için Konya’da toplanan gençler, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin de katıldığı zirvede gençliğinin tarımsal üretime dahil olması için beklenti ve ihtiyaçlarını masaya yatırdı.

 

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, GAP Gençlik Derneği’nin AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’nın desteğiyle düzenlediği Genç Çiftçi Projesi kapsamında 81 ilden temsilci gençler Genç Çiftçi Zirvesinde Konya’da buluştu. Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin 81 ilinden gelen ve gençliğinin tarımsal üretime dahil olması için beklenti ve ihtiyaçlarının masaya yatırıldığı Genç Çiftçi Zirvesine katılarak gençlerle buluştu.  

 

“Mutlaka yerli tohum kullanmamız lazım”

Gençlere toprağın bereketine güvenmelerini tavsiye eden Bakan Pakdemirli, biraz sabır ve gayretle kırsalda tarımla uğraşan gencin büyükşehirde asgari ücretli gençten çok daha fazla kazanabileceğini ifade etti.

 

Gençlere seslenerek hayat hikâyesinden küçük kesitler anlatan Bakan Pakdemirli, "En önemlisi, ne iş yapıyorsanız yapın, en iyisi olmaya bakın, en iyisini yapmaya çalışın. Bu işten az para kazanırsınız, çok para kazanırsınız, hiç fark etmez. İşin hakkını verdiğiniz sürece mutlaka, Ahmet takdir etmiyorsa, Mehmet takdir etmiyorsa, başka birisi takdir edecek ve belli bir noktaya geleceksiniz. Her zaman da başarı yok bu işlerde. Başarısızlık da zaman zaman iyidir. Her zaman başarı olursa olgunlaşmanız eksik kalacaktır. Önünüze açılan yollarda mutlaka zaman harcayın ve işinizin ustası olmaya bakın. Bazen tek bir gencin ortaya koyduğu bir model ve yaklaşım binlerce gencin yaşamına etki edebilir. Ülkemiz için rol model olabilecek gençlerin ortaya çıkması için çalışıyoruz. Değişen dünyada Türkiye'nin rol kapması gerekiyor." dedi.

 

Türkiye’nin kendi tarım politikasının oluşturabilmek için yerli tohum kullanımının önemine dikkat çeken Pakdemirli; “Mutlaka yerli tohum kullanmamız lazım. İthal tohum aldığınız zaman yanında hastalığı da bir şekilde size satıyorlar. Yerli tohum konusunda başarımız fena değil. 2002 yılında 150 bin ton olan üretimimiz bugün 1 milyon 50 bin tona ulaşmış. Dünyanın gittiği yer itibarıyla Türkiye'nin mutlaka kendine göre bir konum alması ve bu konum içinde tarımın ve gıdanın ön plana çıkarılması gerekiyor. Tüm dünyanın orman varlığındaki kaybına rağmen Türkiye orman varlığını artıran nadir ülkelerden biri. 2023'te 7 milyar fidan hedefimiz var. Bu 7 milyar fidanı diktiğimiz zaman dünyada yaşayan her insana bir fidan dikmiş olacağız." diye konuştu.

 

“Bu ülke için üretmek ve ürettikçe bu ülkeye değer katmak istiyoruz.”

 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta gençlerin tarım sektörü için teşvik edilmesinin ülkenin kalkınması açısından önemli olduğunu söyleyerek; “Hepimizin derdi ve davası ortak. Bu ülke için bir şeyler üretme ve ürettikçe bu ülkeye değer katmak istiyoruz. Aslında yapmamız gereken ton ton hammadde satmak değil, gram gram katma değeri yüksek ürün satmak. Tarımdaki yeni anlayışımızla ve sizin gibi genç arkadaşlarımızın bu konundaki üretkenlikleriyle bu sürece doğru geçeceğimizden eminiz. İşbirliği ve dayanışma içerisinde ülkemizin gelecek tarım politikalarında gençlerimizin söz sahibi olacağı, onların söylediklerine göre dizayn edilen yeni üretim modellerinin oluşacağına gönülden inanıyoruz.” şeklinde konuştu.  

 

“Türkiye’nin 7 bölgesinden 7 bin kişi arasından seçilen genç çiftçi adaylarıyla birlikteyiz”

 

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Danışmanı ve Proje Koordinatörü Ahmet Katıksız ise Türkiye’nin 7 ayrı bölgesinde gerçekleştirilen çalıştaylara katılan 7 bin kişinin arasından seçilerek Genç Çiftçi Zirvesine katılma hakkı kazanan gençlerin bu ülkeye dair planları ve gelecek adına söyleyecekleri sözleri bulunduğunu belirterek; “Gençlerimizin tarımsal üretime katılmasında ne gibi ihtiyaç ve beklentileri olduğunu öğrenmek için başlattığımız projenin bugün sonuna doğru yaklaşıyoruz. Öyle bir şansa sahibiz ki ülkenin tarım adına konuşacak en etkin ismi Tarım ve Orman Bakanımız bugün karşımızda. Ülkenin gençlerine tarım politikaları ve bakış açısını anlatacak. 21. Yüzyılda insanlar birbirlerine savaş anılarını askerlik anılarını anlatmıyorlar, etraflarında dinleyen kimseler olmuyor. Artık günümüzde insanlar sivil toplamda, sosyal yaşamda ve projesel bazda topladıklarını anlatıyor. Bugün burada hikaye toplayan gençler var ve biz zenginliği hikaye toplamakta görüyoruz. Bugün burada olan arkadaşlarımız yarın ülkenin farklı yerlerine gittiklerinde burada gördüklerini edindiklerini aktararak hikayenin daha fazla insana ulaşmasını sağlayacaklar. Bugün zirve ile final yapmıyoruz aslında çeyrek final dememiz daha doğru olacak. Zirvenin ardından katılımcı gençlerimizin arasından belirleyeceğimiz 30 kişiyi 6 aylığına yurtdışına gönderiyoruz. Gidecekler ve Avrupa şartlarında tarımsal üretim koşullarını yerinde inceleme fırsatı bulacaklar. Gençliğe imkan ve fırsat verilirse bu gençler çok şey yapabilirler” diye konuştu.

 

Zirveye, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin yanında Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu, 26. Dönem Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Mehmet Babaoğlu, KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, bakanlık bürokratları ve genç çiftçiler katıldı.

Bu Haber 4323 Defa Okundu.