Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
UNİKOP Bölgesel Kalkınma ve Üniversiteler Çalıştayı Düzenlendi

Kalkınma Bakanı Elvan ve YÖK Başkanı Saraç, KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği’nin (UNİKOP) “Bölgesel Kalkınma ve Üniversiteler Çalıştayı”na katıldı. Bakan Elvan, üniversitelerin ülke kalkınmasında önemli bir role sahip olduklarını belirtirken, YÖK Başkanı Saraç ise Konya’ya yeni bir üniversitenin açılacağı müjdesini verdi.

Eklenme Tarihi
02.02.2018
Okunma Sayısı
5807 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

Bakan Elvan ve YÖK Başkanı Saraç UNİKOP Üniversiteleri ile bir araya geldi

 

Kalkınma Bakanı Elvan ve YÖK Başkanı Saraç, KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği’nin (UNİKOP) “Bölgesel Kalkınma ve Üniversiteler Çalıştayı”na katıldı. Bakan Elvan, üniversitelerin ülke kalkınmasında önemli bir role sahip olduklarını belirtirken, YÖK Başkanı Saraç ise Konya’ya yeni bir üniversitenin açılacağı müjdesini verdi.

 

UNİKOP Dönem Başkanı Necmettin Erbakan Üniversitesinin Meram Tıp Fakültesi Morfoloji Binası Toplantı Salonu'nda düzenlenen “Bölgesel Kalkınma ve Üniversiteler Çalıştayı”na; Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, YÖK Başkanı M. A. Yekta Saraç, Konya Valisi Yakup Canbolat, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Babaoğlu, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Rektörü ve UNİKOP Dönem Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ile UNİKOP üyesi 12 üniversitenin Rektörleri ile MEVKA, AHİLER ve Oran kalkınma ajanslarının temsilcileri katıldı.

 

Bakan Elvan; “Asıl Amacımız Üniversitelerde İhtisaslaşmayı Sağlamak”

Konuşmasına; “Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afrin’e yönelik gerçekleştirdiği ‘Zeytin Dalı Harekatı’nda şehit düşen Mehmetçiklerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Harekata katılan askerlerimize Allah’tan muzafferiyet diliyorum, Türkiye olarak teröre ve anarşiye izin vermeyeceğiz” diyerek başlayan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, hükümet olarak üniversitelere her zaman destek olduklarını ve olmaya devam edeceklerini söyledi.

 

Üniversitelerin, araştırmaya önem vererek ülkeye daha çok fayda sağlamaları gerektiğinin altını çizen Bakan Elvan, 2000’li yıllardan sonra üniversitelerde büyük bir değişim ve dönüşüm yaşandığını hatırlatarak “Daha önceki dönemlerde üniversiteler birbirinin aynısını taklit etti. Bu şekilde olunca ülkeye katkısı az, kaynak israfı çok oldu. Önceki dönemlerde üniversitelerden istihdam hesabı yapılmadan öğrenciler mezun oluyordu. Bakanlığımız bu gibi birçok durumu ortadan kaldırmak için birçok programlar ve üniversiteler arasındaki misyon farklılaşmasıyla ihtisaslaşmaya gidilmesini sağlamıştır. Bu kapsamda son yıllarda YÖK Başkanlığı ve Kalkınma Bakanlığımızın işbirliği ile çok önemli çalışmalar yapılmıştır. Bizim asıl amacımızı üniversitelerde ihtisaslaşmayı sağlamaktır. Yerel ve bölgesel kalkınmaya olan katkıları daha artırmak. KOP Bölgesi’ndeki 5 üniversiteye bu kapsamda destekler verildi. 2017-2021 yılları arasında da yaklaşık 250 milyon TL tutarında destek vermeyi planlıyoruz. Desteklenmesine karar verilen projelerin ihtisaslaşma alanında bölgedeki özel ve kamu kuruluşlarıyla iş birliğini artırmalı, bu alandaki yapısal sorunlara çözüm getirerek bölgenin kalkınmasına somut katkı sunmalıdır. Üniversitelerimiz tarafından yürütülecek projelerin başarısı, bakanlıklar tarafından verilecek desteklere bağlı değildir. Üniversitelerimizin, sanayi kuruluşları başta olmak üzere bölgedeki paydaşlarla yakın mesaisi ve akademik planlaması ihtisaslaşmayı başarıya ulaştıracak kritik bir faktördür. Üniversite sanayi birlikteliği ile bölgenin sorunlarına çözüm sunması planlanmaktadır. Bu kapsamda KOP İdaresi Başkanlığımız bölge üniversitelerine yaklaşık 20 milyon liralık bir destek sağlamıştır” dedi.

 

Dünyanın hiç bir ülkesinde Türkiye’de olduğu kadar üniversitelerine kolay kaynak temin edilemediğini ifade eden Bakan Lütfi Elvan; “2014 yılında araştırma için kanunu yürürlüğe koyduk. Araştırma merkezlerini geliştirmeyi amaçlıyoruz. Önümüzdeki dönemde araştırma altyapılarını artırmayı hedefliyoruz. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde araştırma merkezlerinde 5 bin kişilik bir ekip çalışıyor. Aynı ülkelerin üniversite araştırma merkezlerinde bin kişilik ekipler yer alıyor. Ülke olarak bu gelişmeleri örnek almalı ve araştırma merkezlerimizdeki araştırmacı ve akademisyen sayımızı artırmalıyız. Üniversitelerimizden mezun olan öğrencilerimizin iş bulabilmesi gerekiyor. Bu noktada üniversitelerimize büyük görevler düşüyor. Artık dünyada çok hızlı bir değişim yaşanıyor. Bunların başında yapay zeka, katmanlı üretim, sanal gerçeklik, ileri malzeme teknolojiler, robotik gibi birçok alana ihtiyacımız var” diye konuştu.

 

Prof. Dr. Saraç; “Konya’ya ve UNİKOP’a Yeni Bir Teknik Üniversite geliyor”

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ise, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesinin nitelikli bilgi üretimi ve insan faktörüyle mümkün olacağını savundu. Küresel ölçekte rekabetçi bir yükseköğretim sistemine sahip olunması gerektiğini dile getiren YÖK Başkanı Saraç; yükseköğretim alanındaki küresel gelişmeler paralel olarak ülkemizdeki üniversite sayısı ve çeşitliliğinde de artışlar yaşandığını belirterek şöyle konuştu; "Geldiğimiz noktada, öğrenci sayısı itibarıyla Avrupa'da yükseköğretim alanında ikinci en büyük öğrenci sayısına sahip ülke konumundayız. KOP Bölgesindeki üniversitelerin öğrenci sayıları ciddi rakamlara ulaşmış durumda. Bu 12 üniversitemizin 310 bin öğrenci sayısı ile çok ciddi bir kitlesi var. 5 bin kişilik öğretim elemanı, bilim insanı grubu oluşturulmuş. Türkiye'nin kalkınmasını hedefleyen diğer kamu kurumları gibi, bu üniversitelerin faaliyetlerinin daha etkin şekilde devam etmesini istiyoruz. Konya'daki üniversitelere de baktığımızda hem vakıf hem de devlet üniversitelerimiz var. Bunlar başarılı üniversiteler. Burası üniversite şehri olma vasfını hakkıyla elde eden bir şehir. Sayın Cumhurbaşkanımızın geçen hafta, Konya'da teknik alanda faaliyet gösterecek yeni bir devlet üniversitesinin kurulması için çalışma hususunda talimatları oldu. Teknik üniversitenin kurulması için gerekli başvuruları ve talepleri aldık. Bölgenin teknik üniversiteye ihtiyacı olduğu kanaatindeyiz. Bu konuda geniş ve bilimsel çalışmalarımız sürmektedir. Önümüzdeki günlerde Konya’ya teknik üniversite kurulmasıyla ilgili kararımızı açıklamayı düşünüyoruz.”

 

Bostancı; “UNİKOP Birlikteliği Tüm Kalkınma İdarelerine Model Oldu”

Çalıştayın açılış konuşmasını yapana KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, güçlü bir KOP Bölgesi için gerekli olanın üniversitelerin, kamu kurumlarının, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörün birlikte çalışmasından geçtiğini, daha kalkınmış, daha yaşanılır, refah düzeyi daha yüksek bir KOP Bölgesi’nin ancak tüm tarafların birlikte çalışması ve hareket etmesiyle mümkün olabileceğini söyledi.

 

UNİKOP kurulurken bölge üniversitelerinin bir araya gelmesi, ortak çalışmalara imza atmak için adım atmaları, birbirleriyle olan diyaloğu arttırmaları ve bölgenin kalkınması için kurulmuş olan KOP İdaresinin çalışmalarını daha dinamik bir sürece taşımalarının tüm tarafların ortak hedefi olarak belirlendiğine değinen Başkan Bostancı, “Bugün 12 üye üniversitesi, bu üniversitelerde görev yapmakta olan 10 bini aşan öğretim görevlisi ve 310 bin öğrencisi ile UNİKOP’un, bölgemiz kalkınmasına ve ülkemizin 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine bundan sonra da önemli katkılar sunacağına olan inancımı ifade etmek istiyorum. UNKİOP başarılı bir model olarak başlayan yolculuğunu farklı bölgelerde de örnek alınan bir yapıya dönüşerek devam ettiriyor. Bugün DAP ve DOKAP Bölgelerinde benzer bir yapının kurulmuş olması, GAP Bölgesinde ise kurulum aşamasında olması aslında bölgesel kalkınmada üniversitelerimize olan ihtiyacın, üniversitelerimizin ise bu konuya olan ilgilerinin bir göstergesidir.” dedi.

 

Prof. Dr. Şeker; “UNİKOP Birlikteliği ile Nitelikli Projeler Gerçekleştiriyoruz”

UNİKOP Dönem Başkanı ve NEU Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker de, aynı bölgedeki üniversitelerin bir araya gelmesinin önemli olduğunu ifade etti. Bu birlikteliğin sürdürülebilir olması tavsiyesinde bulunan Rektör Şeker, “Yapılan bu çalıştayla yeni bir dönem başlamış olacak. Nitelikli insan gücü oluşturmak için UNİKOP projeleri gerçekleştiriyoruz. Bu süreci bundan sonrada ortak akılla yöneteceğimizi umuyorum. Bu sürecin tüm insanlığın sorunların çözmede birikim deneyim sahibi olan akademisyenlerimizle beraber, verimli bir KOP dönemi yaşayacağımızı biliyorum. Yaptığımız bu çalıştayın ülkemize ve bölgemizi bereket getirmesini diliyorum” diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından UNİKOP Dönem Başkanı Rektör Prof. Dr. Şeker, Bakan Elvan’a ve Başkan Saraç’a hediye takdim etti. Hatıra fotoğrafının ardından Çalıştay bölümüne geçildi.

 

 

“Bölgesel Kalkınma ve Üniversiteler Çalıştayı” Tamamlandı

 

Dönem başkanlığını Üniversitemizin yaptığı UNİKOP’un Üyeleri Ahi Evran Üniversitesi, Aksaray Üniversitesi, Bozok Üniversitesi, Kapadokya Üniversitesi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi Rektörlerinin katılımıyla “Bölgesel Kalınma ve Üniversiteler Çalıştayı” sonuç bildirgesinin sunumu ve yapılan genel değerlendirme ile tamamlandı.

 

YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç kapanış oturumunda, sürdürülebilir bölgesel ArGe ve yenilik ekosistemin oluşumu için üniversite-kamu-sanayi işbirliğinin önemli olduğuna vurgu yaptı. YÖK’ün misyon farklılaşması projesiyle de uyumlu olarak üniversitelerin ArGe ve inovasyon odak alanları belirleneceğini söyleyen Saraç; “KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve bölgede faaliyet gösteren Kalkınma Ajanslarının geçmiş süreçte üniversitelerimize büyük destekleri olmuştur. Önümüzdeki süreçte de bu desteklerin bölgesel kalkınma odaklı olarak artarak devam ettirilmesi önemlidir. Fon kaynaklarının bölge ihtiyaçları gözetilerek ilgili paydaşların katılımı ile uygun planlanması ve etkin kullanımı yönünde üniversite katkısının, rolünün daha da arttırılması beklenmektedir. Bölgesel kalkınma adına kullanılan fonların etkin ve verimli kullanılması adına etki analizlerinin yapılması önemlidir. Üniversitelerin “bölgesel kalkınma” özelinde yapacakları araştırmalar teşvik edilecektir.” diye konuştu.

 

“Üniversiteler arasında araştırma işbirlikleri özendirilecektir. Özellikle birbirini tamamlayan nitelikte araştırma kapasitesi oluşturulan alanlarda disiplinler arası işbirliği yapabilmeleri adına teşvik mekanizmaları geliştirilecektir” diyen Saraç, Üniversitelerin Bölge Kalkınma İdare Başkanlıklarıyla sıkı, samimi bir paydaş ilişkisi sürdürmeleri gerektiğini kaydetti. Atılan her adımın isabetli olmasının, dış paydaşlarla birlikte hareket etmekten geçtiğini hatırlatan Saraç; “İhtisaslaşmaya odaklanmamız gerekli. Bu 12 Üniversitenin içerisinden 3’ü yarıştıralım isteriz. Tabii bütün bölgelere yönelik değil pilot olarak buradan başlayalım. Bu projeye talip isteriz diyeceğiz ve 12 üniversiteden mesela 3’ünü seçeceğiz. Herkese, hepsi, her şey… Bunlar bizi amacımızdan uzaklaştırıyor. Bütün sistem rekabet üzerine kurgulanması lazım ama haksız rekabet değil haklılık üzerine bu rekabeti tesis etmemiz lazım.” dedi.

 

UNİKOP Bölgesel Kalkınma ve Üniversiteler Çalıştayı SONUÇ BİLDİRGESİ

 

KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği (UNİKOP), 1 Şubat 2018 tarihinde 8 ilimizin 12 üniversite rektörünün katılımı ile Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin ev sahipliğinde toplanmıştır.

 

UNİKOP Üyesi Üniversitelerimiz

  • Ahi Evran Üniversitesi
  • Aksaray Üniversitesi
  • Bozok Üniversitesi
  • Kapadokya Üniversitesi
  • Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  • Kırıkkale Üniversitesi
  • Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi
  • KTO Karatay Üniversitesi
  • Necmettin Erbakan Üniversitesi
  • Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  • Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  • Selçuk Üniversitesi

 

1. UNİKOP, Türkiye’de Bölge Kalkınma İdareleri özelinde yapılanan örnek bir üniversiteler birliğidir.

 

2. Sürdürülebilir bölgesel AR-GE ve Yenilik Ekosistemin oluşumu için üniversite-kamu-sanayi işbirliği önemlidir.

 

3. Kısa vadede üniversitelerin AR-GE alt yapısı ve kapasitelerinin (Araştırma alt yapısı, beşeri sermaye) belirlenmesi hedeflenmiştir.

 

4. Teknolojide yaşanan gelişmeleri de dikkate alarak bölgenin ihtiyaçları belirlenecek ve geleceğe yönelik ihtiyaç projeksiyonu yapılacaktır.

 

5. Bölgesel kalkınma adına bölgesel AR-GE ve yenilik stratejisi hazırlanacak ve bölgesel kalkınma odak alanlar belirlenecektir.

 

6. YÖK’ün misyon farklılaşması projesiyle de uyumlu olarak üniversitelerin AR-GE ve inovasyon odak alanları belirlenecektir.

 

7. Bölgesel kalkınmayı da kapsayacak şekilde bölge üniversiteleri arasında işbirliği  daha da geliştirilecektir.

 

8. Bölgenin gelecekte ihtiyaç duyacağı nitelikli işgücünün projeksiyonu yapılacak ve özellikle mesleki eğitimin ilgili aktörlerin katılımıyla bu projeksiyona göre planlanacaktır.

 

9. KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve bölgede faaliyet gösteren Kalkınma Ajanslarının geçmiş süreçte üniversitelerimize büyük destekleri olmuştur. Önümüzdeki süreçte de bu desteklerin bölgesel kalkınma odaklı olarak artarak devam ettirilmesi önemlidir.

 

10. Fon kaynaklarının bölge ihtiyaçları gözetilerek ilgili paydaşların katılımı ile uygun planlanması ve etkin kullanımı yönünde üniversite katkısının, rolünün daha da arttırılması beklenmektedir.

 

11. Bölgesel kalkınma adına kullanılan fonların etkin ve verimli kullanılması adına etki analizlerinin yapılması önemlidir.

 

12. Bölgesel kalkınmada ekonomik kalkınmanın yanı sıra sosyokültürel kalkınma ve çevre korumanın önemine vurgu yapılmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda üniversitelerin bölgedeki ilgili paydaşlarla olan işbirliklerinin desteklenmesi önemlidir.

 

13. Bölgedeki üniversitelerin bu zamana kadar öğrenci ve akademisyen düzeyinde birlikte düzenledikleri etkinliklerin (proje pazarı, kongre, çalıştay, sempozyum, konferans vb) artarak devam edecektir.   

 

14. Bölgede kurulmuş olan Teknokentlerin ve TTO’ların kapasite ve hizmetlerinden bütün bölge üniversitelerinin etkin yararlanabilmesi için politika ve mekanizmalar geliştirilecektir.

 

15. Bölge üniversitelerin tanıtımı için (özellikle uluslararası alanda) ortak stratejiler geliştirilecek ve faaliyetler düzenlenecektir.

 

16. Üniversitelerin “bölgesel kalkınma” özelinde yapacakları araştırmalar teşvik edilecektir.

 

17. Bölge üniversitelerin kütüphane, laboratuvar, AR-GE merkezleri gibi kurumsal kapasite ve kaynaklarının ortak kullanıma açılabilmesi konusu (gerekli yasal düzenlemelere de bakılarak) değerlendirilecektir.

 

18. Üniversiteler arasında araştırma işbirlikleri özendirilecektir. Özellikle birbirini tamamlayan nitelikte araştırma kapasitesi oluşturulan alanlarda disiplinler arası işbirliği yapabilmeleri adına teşvik mekanizmaları geliştirilecektir.

Bu Haber 5807 Defa Okundu.