Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Karamanlı Öğrenciler KOP Desteği ile Manevi Mimarlarını Tanıyor

Karaman'da, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Yunus Emre, Karamanoğlu Mehmet Bey, Piri Reis ve Kazım Karabekir Paşa'nın hayatı, "Çat Kapı" adı verilen proje sayesinde tiyatro gösterileriyle okullarda sahnelenerek genç nesillere anlatılıyor.

Eklenme Tarihi
09.01.2019
Okunma Sayısı
2235 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

Karaman'da, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Yunus Emre, Karamanoğlu Mehmet Bey, Piri Reis ve Kazım Karabekir Paşa'nın hayatı, "Çat Kapı" adı verilen proje sayesinde tiyatro gösterileriyle okullarda sahnelenerek genç nesillere anlatılıyor.

 

Karaman'da Belediye tarafından hazırlanan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından finanse edilen "KOP ile Karaman'ın Beş Manevi Mimarı Tanıtılıyor" projesi kapsamında Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Yunus Emre, Karamanoğlu Mehmet Bey, Piri Reis ve Kazım Karabekir Paşa'nın hayatları okullarda sahneleniyor. Yine aynı proje kapsamında bastırılan ve 5 Manevi Mimarı tanıtan 50 bin kitap gençlere dağıtılmaya başlandı. Ayrıca kısa drama belgesellerin de hazırlanacağı projede en ilgi çeken uygulama ise okullarda "çat kapı" gerçekleştirilen tiyatro gösterileri oldu.

 

Tanıtımı yapılan Manevi Mimarların kendi dönemlerine ait kostümler giyen oyuncuların ders işlenen sınıflara "çat kapı" girerek sergiledikleri oyunlar, gençler üzerinde büyük etki bırakıyor. Bugüne kadar 350 sınıfa giren 6 kişilik tiyatro ekibinin hedefi, bu sayıyı 500'e çıkarmak.

 

Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, kadim bir şehir olan ve bağrından çok önemli şahsiyetler çıkaran kentin değerlerini yeni nesillere aktarmak istediklerini söyledi. Projede "çat kapı" tiyatrolarla Karamanoğlu Mehmet Bey, Piri Reis, Yunus Emre, Mevlana ve Kazım Karabekir Paşa'yı okullarda öğrencilere anlattıklarını belirten Çalışkan, "Bu tarihi şahsiyetleri şehrimizin tanıması, şehrimize dışarıdan gelen üniversite öğrencilerinin bilmesi, tarihe çok fazla merakı olmayan çocuklarımızın anlaması çok önemli. Karaman'ı, değerlerimizi önce kendimizin bilmesi lazım ki sonra ülkemize ve tüm dünyaya tanıtabilelim. Çat kapı tiyatrolarla proje tamamlanmış olacak." dedi.

 

"Gördüklerinde daha kalıcı oluyor"

Özel Karadağlı Lisesi öğrencisi Esra Nur ise sınıfta matematik dersinde aniden içeri giren tiyatrocuları görünce çok şaşırdığını belirterek, "Bu uygulamadan çok memnun oldum. Görerek bir şeyler öğrenmenin mutluluğunu yaşadım. Okulun sadece matematik, fizik öğrenme yeri olmadığını, genel kültürümüzü de geliştirme yeri olduğunu hatırlamış olduk. Bu tür etkinliklerin sürekli olması bizi mutlu eder." diye konuştu.

 

Matematik öğretmeni Yasemin Akdoğan’da sınıf olarak tiyatrodan büyük keyif aldıklarını vurguladı. Akdoğan, öğrencilerin özellikle matematik dersinde böyle bir etkinlik beklemediklerini ve mutlu olduklarını dile getirdi.

 

Bu Haber 2235 Defa Okundu.