Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
KOP ve Selçuk Üniversitesi'nden Yerli ve Milli Tohum Islahında İşbirliği

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Selçuk Üniversitesi arasında KOP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (KOP TEYAP) ve Tarımsal Araştırmalar Projeleri kapsamında 3 yeni protokol imzalandı. Hayata geçirilecek projelerle yerli ve milli tohum yetiştiriciliği, akıllı tarım, seracılık ve tıbbi bitkiler fide üretimi konusunda kapsamlı işbirliği adımları atılacak.

Eklenme Tarihi
03.07.2020
Okunma Sayısı
1900 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Selçuk Üniversitesi arasında KOP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (KOP TEYAP) ve Tarımsal Araştırmalar Projeleri kapsamında 3 yeni protokol imzalandı. Hayata geçirilecek projelerle yerli ve milli tohum yetiştiriciliği, akıllı tarım, seracılık ve tıbbi bitkiler fide üretimi konusunda kapsamlı işbirliği adımları atılacak.

 

Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından finanse edilen ve Selçuk Üniversitesi uhdesinde yürütülecek iş birlikleri ile; Ziraat Fakültesi bünyesinde ‘Tıbbi Bitkiler Fide Üretim Araştırma ve Eğitim Serası Projesi’, Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü bünyesinde ‘KOP ile Yerli ve Milli Mor Havuç Tohum Islah Projesi’ ve Çumra Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu bünyesinde ise ‘KOP Bölgesinde Tanelik Mısırda Akıllı Tarım Eğitim Projesi’ hayata geçirilecek.

 

Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü’nde gerçekleştirilen protokol imza törenine; KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Vekili Halil İbrahim Tongur, Rektör Prof. Dr. Metin Aksoy, KOP uzmanları ile akademisyenler katıldı.

 

“Tohumda Temel Hedef, İthalattan İhracata Dönüşüm Sağlamak”

2015-2020 yılları arasında KOP-Selçuk iş birliği ile kısa adı KOP TEYAP olan KOP Tarımsal Eğitim ve Yayım ve Tarımsal Araştırmalar Projeleri kapsamında Ziraat ve Veteriner Fakültelerinin eğitim alt yapısının desteklenmesine yönelik 8 milyon TL’lik proje desteklemesi yapıldığını; bu yıl da tohum ıslahı, akıllı tarım ve eğitim seracılığı projeleri için 1 milyon 105 bin TL bütçe aktarıldığını ifade eden KOP Başkanı Halil İbrahim Tongur, kamu-üniversite işbirliği çerçevesinde Türkiye’nin tohum ihtiyacındaki dışa bağımlılığını en aza indirmek için önemli bir girişimi hayata geçirdiklerini belirterek; "Nihai hedef olarak, Türkiye’nin ilk yerli ve milli hibrit mor havuç çeşitlerinin ıslahını yaparak yıllık 7 milyon dolarları bulan tohum ithalatı rakamlarını ihracata çevirmek istiyoruz. Ziraat Fakültesi ile yapılacak projenin saha çalışmaları 3 yıl sürecek. İlk aşama 2022 yılında tamamlanacak ve inşallah 2023 yılında yerli ve milli tohumlarımız ortaya çıkacaktır. Bu bağlamda proje Türkiye’nin 2023 hedeflerine önemli ölçüde katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

 

“Kendi Kendine Yeten Üniversite Olmak İstiyoruz”

Rektör Prof. Dr. Metin Aksoy ise “Ziraat Fakültesi üniversitemizin en köklü fakültesidir. Bizim göz bebeğimizdir. Ziraat Fakültemizin desteğiyle kendi kendine yeten bir üniversite olma niyetindeyiz. Protokollerin her iki taraf için de hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu.

 

Selçuk Üniversitesi Çumra Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ile gerçekleştirilecek “KOP Bölgesinde Tanelik Mısırda Akıllı Tarım Eğitim Projesi” kapsamında; tohum ve ilaç alımı, solucan gübresi ekipmanları kurulumu ve damla sulama ekipmanı kurulumu yapılarak, 120 saat teorik ve uygulamalı eğitim gerçekleştirilecek. Proje ile tanelik mısır üretiminde çiftçilerin kullandığı su ve gübre miktarlarının azaltılması, verimde artışların olması ve böylece çevre sağlığını dikkate alan sürdürülebilir ve kârlı bir üretim tekniğinin çiftçilere öğretilmesi ve yaygınlaştırılması hedefleniyor.

 

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin yapacağı Tıbbi Bitkiler Fide Üretim Araştırma ve Eğitim Serası Projesi’yle üretimden pazarlama ve tüketime kadar tıbbi ve aromatik bitkilerden sürdürülebilir eğitim faaliyetlerinin hayata geçirilmesi, sürekli eğitim modelinin oluşturulması ve öğrencilere bu bitkilerin yetiştirilme aşamaları uygulamalı olarak gösterilecek. Aynı zamanda fakülte bünyesinde bölge çiftçilerine Tıbbi Bitkiler Fide Üretim Eğitimi de verilecek.  Proje kapsamında; 200 m2’lik bir sera yapılarak, 200 kg tıbbi aromatik bitkiler tohumu alınacak.  60 saat teorik ve uygulamalı eğitim gerçekleştirilecek.

 

Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nün “KOP ile Yerli ve Milli Mor Havuç Tohum Islah Projesi” ile ülkemizde ilk yerli hibrit mor havuç çeşitlerinin ıslahını yaparak tohumda dışa bağımlığın azaltılması hedefleniyor.

 

Toplam bedeli 1 milyon 231 bin TL olan 3 projenin 126 bin TL’si Çumra Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu tarafından eş finansman şeklinde karşılanırken, 1 milyon 105 bin TL’si ise KOP İdaresi destekleriyle finanse edilecek.

Bu Haber 1900 Defa Okundu.