Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Kuraklığı önlemek için iki proje daha hayata geçiriliyor

KOP İdaresi ile Toprak, Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü arasında “Tarımsal sulamada etkinliğin artırılması ve bitki su ihtiyacına göre sulamanın yaygınlaştırılmasına yönelik çiftçi eğitim ve yayım” ve “Mera ve Tıbbi Aromatik Bitkilerin Adaptasyonunun Araştırılması, Üretimi ve Yayımı Projesi” protokolü imzalandı.

Eklenme Tarihi
25.12.2015
Okunma Sayısı
3375 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

KOP İdaresi ile Toprak, Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü arasında “Tarımsal sulamada etkinliğin artırılması ve bitki su ihtiyacına göre sulamanın yaygınlaştırılmasına yönelik çiftçi eğitim ve yayım” ve “Mera ve Tıbbi Aromatik Bitkilerin Adaptasyonunun Araştırılması, Üretimi ve Yayımı Projesi” protokolü imzalandı.

 

Enstitünün toplantı salonunda yapılan protokol imza törenine KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Karapınar Kaymakamı Mustafa Karaca, Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Karaman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü A. Haşim Keskin, Toprak, Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Durmuş Ali Çarkacı, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Fatih Özdemir, Toprak Su ve Gübre Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Aynur Özbahçe, Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, Karatay İlçe Tarım Müdürü Esat Altuntaş, Selçuklu İlçe Tarım Müdürü Sabri Yağlıcı, Çumra İlçe Tarım Müdürü İbrahim Töke, Çumra Sulama Kooperatifi Başkanı Ufuk Yağlıca ile kamu kurum ve kuruluşlardan teknik personel katıldı.

 

Törende bir konuşma yapan KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, KOP İdaresi olarak kurulduğumuz günden bugüne yaşadığımız coğrafyanın potansiyelinin etkin bir şekilde kullanılabilmesi için çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Başkan Bostancı “Hepinizin bildiği üzere Konya Kapalı Havzasında yer alan Konya Karaman, Aksaray ve Niğde illeri ülkemizde tarım yapılabilir arazilerin yüzde 12'sine bünyesinde barındırmakla birlikte, ülke kullanılabilir su rezervinin yalnızca yüzde 4'üne sahiptir. Bölgede toplam 4.365 milyar metreküp olan kullanılabilir su rezervi ile ekserisi yeraltı suyu kaynaklarından karşılanarak hâlihazırda 924 Bin Hektar alanda sulu tarım yapılmakta, Mavi Tünel projesinin tamamlanması ve mevcut sistem rehabilitasyonları ile bu rakamın KOP Eylem Planı dönemi sonunda 1.1 Milyon hektara çıkarılması hedeflenmektedir. Bu amaçla sulamada verimliliğin artırılması için Enstitümüz tarafından KOP TEYAP kapsamında Başkanlığımıza sunulan “Konya İlinde Tarımsal Sulamada Etkinliğin Artırılması ve Bitki Su İhtiyacına Göre Sulamanın Yaygınlaştırılmasına Yönelik Çiftçi Eğitim ve Yayım Projesi” onaylanmış ve Enstitümüze yaklaşık 55 bin lira ödenek aktarılmıştır." diye konuştu.

 

“Tıbbi-Aromatik Bitkilerin Üretimi Yaygınlaştırılacak”

KOP Bölgesi’ndeki ürün çeşitliliğinin artırılması yönünde de çalışmalar yaptıklarını vurgulayan KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Enstitü ile “Mera ve Tıbbi Aromatik Bitkilerin Adaptasyonunun Araştırılması, Üretimi ve Yayımı Projesi” kapsamında da çalışmalar yapacaklarını vurguladı. Proje kapsamında Enstitüye 120 bin TL ödenek aktarıldığını vurgulayan Başkan Bostancı, “Proje kapsamında Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezi’ne tam donanımlı sera tesis edilecek, serada mera ve tıbbi aromatik bitkilerin bölgeye adaptasyonun araştırılması, üretimi ve yayımı yapılacaktır. Bölgeye uyumlu, kuraklığa dayanıklı uygun tür ve çeşitler belirlenerek, belirlenen tür ve çeşitlerinde üretimi yapılacaktır. Aynı zaman da proje süresince 2 dönemde, 4 farklı eğitim grubu düzenlenerek, toplam da 160 çiftçiye üretim teknikleri eğitimi verilerek meslek kazanılması hedeflenmektedir” diye konuştu.

 

“Kuraklığı eğitimle önlemeyi amaçlıyoruz”

Enstitü Müdürü Durmuş Ali Çarkacı da, bugünlerde dünyanın çeşitli yerlerinde kuraklık yaşandığını vurgulayarak suyu verimli kullanmak adına "Konya'da Sulama Etkinliğinin Artırılması ve Bitki Su İhtiyacına Göre Sulamanın Yaygınlaştırılması Çiftçi Eğitim ve Yayım Projesi"ni hazırladıklarını söyledi. Çakracı, projelerinin KOP TEYAP kapsamında KOP İdaresi tarafından desteklendiğini belirterek; “Proje kapsamında 20'şerli gruplar halinde olmak üzere toplamda 100 çiftçiye eğitim planlıyoruz. Bu eğitimlerin 15 saati teorik, 20 saati ise uygulamalı olacak ve kursiyerlere tüm sulama sistemlerinin yanında sulama zamanı ve miktarlarını ekili ve dikili olan eğitim tarlasında sorulu cevaplı olarak hedeflemekteyiz” diye konuştu.

 

Aynı zamanda mera ve tıbbi aromatik bitkilerini araştırma ve üretim maksatlı sera projelerinin de KOP İdaresince destekleme kapsamına alındığını vurgulayan Çarkacı, her iki proje için desteklerini esirgemeyen başta KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı olmak üzere tüm ekibine ve projenin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

 

Açılış konuşmalarının ardından iki kurum arasında protokol imzaları atıldı. 

Bu Haber 3375 Defa Okundu.